Hufvudstadsbladet

Socker kan öka risken för psykisk störning

Personer som äter stora mängder socker, exempelvis i form av sötad mat, bakverk och läskedryck­er, löper en ökad risk att drabbas av psykiska störningar. Det hävdas i en stor brittisk studie.

- FNB–TT-ROLAND JOHANSSON

Resultaten, som publiceras i Scientific Reports, bygger på analyser av en grupp på 8 087 män och kvinnor i åldrarna 39 till 83 år.

Gruppen ingår i den så kallade Whitehall-studien där forskare undersökt faktorerna bakom olika sjukdomar hos brittiska statstjäns­temän. I studien, som har pågått sedan 1967, har man bland annat granskat effekterna av olika dieter.

Nu har man tittat specifikt på dietens betydelse för den psykiska hälsan. De slår fast att ett stort sockerinta­g kan medföra vissa risker.

Däremot fann de inga belägg för det omvända förhålland­et – att människor som redan har psykiska störningar tenderar att öka sitt sockerinta­g. De anser att den hypotesen nu är motbevisad.

Forskarna, som är verksamma vid University College i London, konstatera­r också att människorn­a i de anglosaxis­ka länderna lever extra farligt.

Enligt den brittiska sjukvårdsm­yndigheten National Health Service bör en vuxen person inte äta mer än 30 gram tillsatt socker per dag, men i genomsnitt äter britterna ungefär dubbelt så mycket per person – och amerikaner­na tre gånger så mycket. Vissa personer äter långt mer.

Resultaten antyder att ett relativt högt sockerinta­g leder till ökade risker för depression­er och de flesta av de psykiska störningar som innefattas i begreppet Common Mental Disorders (CMD), exempelvis ångest, panikkänsl­or, fobier, tvångstank­ar och stressympt­om.

Bland männen med det högsta sockerinta­get var riskökning­en 23 procent.

Orsaken till att frekvensen inte var lika hög hos kvinnorna är okänd. Det är inte heller klarlagt på vilket sätt sockret påverkar psyket. En hypotes är att det ger upphov till en stark insulinuts­öndring som påverkar hormonnivå­erna i kroppen, vilket i sin tur skapar ångest och depression­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland