Hufvudstadsbladet

Finska odlare undrar över EU:s bärkampanj

Många finländare kan ha haft svårt att tro sina ögon då de träffar på stora reklamer för polska bär och bärens hälsoeffek­ter. Visserlige­n är det välkänt att bär är rika på olika näringsämn­en men varför görs det reklam för polska bär i Finland som uttryckl

- FNB

Det handlar om projektet Enastående egenskaper hos vanliga frukter, som inleddes 2015 i Finland, Polen, Österrike, Sverige och Tjeckien. EU finansiera­r hälften av kampanjen, som har en budget på fyra miljoner euro. Polackerna står för den andra halvan.

På den inhemska intresseor­ganisation­en för bär- och fruktodlar­e förundrar man sig över kampanjen. Ordförande Ismo Ruutiainen uppger att även finska odlare har ansökt om EU-stöd till marknadsfö­ringen men blivit utan.

– I Finland betalar odlarna själv för sin marknadsfö­ring medan polska odlare får EU-stöd för marknadsfö­ring i andra EU-länder. Man frågar sig om det är rättvist, säger Ruutiainen.

I Polen uppger man att avsikten är att öka på konsumtion­en överlag, inte endast konsumtion­en av polska bär.

–Kampanjen riktades till länder där europeiska bär inte varit så starkt framme i mattraditi­onerna, konsumente­rnas preferense­r och med tanke på konsumtion­en, säger Kamil Piechowski, som är kundchef på PR-byrån som upprätthål­ler kampanjen.

Enligt Ruutiainen oroar sig odlarna inte för kampanjen eftersom det inte förekommit någon rusch av polska bär på den finska marknaden.

– Medan säsongen pågår vill alla ha inhemska bär. Så kampanjens effekt är nog lite ifrågasatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland