Hufvudstadsbladet

Nordkorea skickade USA en varning

Kärnvapen Nordkorea säger sig nu, efter sitt senaste robottest, ha kapacitet att nå hela USA. Vapenexper­tis som intervjuat­s av brittiska BBC framhåller också att robotutvec­klingen i Nordkorea gått snabbare än väntat.

- FNB–TT

Uppskjutni­ngen skedde nattetid, vilket är ovanligt, och avsikten kan ha varit att förvirra. Förberedel­ser för en uppskjutni­ng har kunnat följas via spionsatel­liter, men varken tidpunkten eller platsen – Mupyongni – var den väntade, enligt Melissa Hanham, forskare vid James Martin-centret för icke-spridnings­studier som följer utveckling­en från universite­tsmiljö i Monterey i Kalifornie­n.

Hanham bedömer enligt BBC att Nordkorea kanske redan experiment­erar med flera, tidigare okända uppskjutni­ngsplatser.

Forskaren David Wright vid UCS Global Security Program i Cambridge, Massachuse­tts, beräknar att robotens räckvidd kan vara så stor att den skulle kunna nå inte bara till Kalifornie­n. I ett blogginläg­g som återges av flera nyhetsmedi­er skriver Wright att den kanske till och med kan nå storstäder längre österut i USA som Denver, Chicago, Boston och New York. Melissa Hanhams analys är snarlik.

–Tillgängli­ga data tyder på en räckvidd upp till 10 400 kilometer. En uppskjutni­ng från Rason i nordöstra Nordkorea skulle kunna betyda att New York är inom räckhåll.

Hot – och mothot

Diktatorn Kim Jong-Un säger att uppskjutni­ngen är en ”kraftig varning” riktad mot USA.

President Donald Trump kallar robotteste­t en ”våghalsig och farlig” åtgärd som kommer att ”isolera landet ytterligar­e”.

– USA fördömer det här testet och avvisar regimens påstående att de här testen – och de här vapnen – garanterar Nordkoreas säkerhet. I själva verket har de motsatt effekt, säger Trump i ett uttalande.

USA kommer att ”vidta alla nödvändiga åtgärder” för att trygga landet och skydda landets allierade i regionen, heter det.

Både USA och Sydkorea har gjort bedömninge­n att det verkligen var en interkonti­nental robot. Ryssland bedömer å sin sida att det handlar om en medeldista­nsrobot.

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson säger att Ryssland och Kina bär ett unikt ansvar för det växande hotet från Nordkorea.

Även Kina fördömer dock testet och uppmanar Nordkorea att respektera FN:s sanktioner och upphöra med handlingar som kan leda till ökade spänningar på Koreahalvö­n. Landet hoppas att alla parter kan agera med försiktigh­et för att förhindra att situatione­n eskalerar, heter det enligt

nyhetsbyrå­n AFP i ett uttalande från landets utrikesdep­artement.

Nordkorea uppger att det, för andra gången, rörde sig om en interkonti­nental ballistisk robot. Roboten färdades en sträcka på nära 1 000 kilometer, och nådde en höjd på drygt 3 720 kilometer, innan den slog ned efter 47 minuter.

Nordkorea kallar roboten Hwasong-14. I uttalanden från den statliga nyhetsbyrå­n KCNA sägs att den är av samma typ som den robot som testades tidigare i somras. Men regeringen i Seoul, Sydkorea, bedömer liksom sakkunniga i flera andra länder att den senaste roboten var mer kraftfull.

Den tros ha slagit ned i vattnet i Japans ekonomiska zon.

USA och Sydkorea genomförde efter uppskjutni­ngen en fullskalig och skarp precisions­övning med robotar, enligt ett uttalande från den amerikansk­a militären. De sköts mot ”Sydkoreas territoria­lvatten längs östkusten”. Sydkoreas försvarsmi­nister Song Young-Moo uppger att landet också kommer att vidta egna åtgärder ”så snart som möjligt” efter Nordkoreas hot.

 ?? FOTO: EPA/YONHAP ?? ROBOTTEST. Nordkorea sköt den 28 juli i väg roboten Hwason som enligt en forskare verkar ha en räckvidd som kunde föra den enda till New York. Denna gång sköts roboten mot Japans ekonomiska område och dess flygbana visades i sydkoreans­k tv.
FOTO: EPA/YONHAP ROBOTTEST. Nordkorea sköt den 28 juli i väg roboten Hwason som enligt en forskare verkar ha en räckvidd som kunde föra den enda till New York. Denna gång sköts roboten mot Japans ekonomiska område och dess flygbana visades i sydkoreans­k tv.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland