Hufvudstadsbladet

Misstänkta svenska nazister greps i Norge

- FNB–TT-ANNA LINDEBERG

Fjorton personer, som norska polisen tror är svenska nazister, har gripits vid den norska gränsen – misstänkta för att planera att delta i en demonstrat­ion i Kristiansa­nd. –De försöker att nå uppmärksam­het, säger Jonathan Leman på Expo. De totalt fjorton gripna personerna, som polisen tror kommer från Sverige, är mellan 19 och 42 år gamla, enligt Lars Stenrød, polisens operative chef i Østfold.

– De är tagna för att vi anser att de utgör en fara för allmänhete­n och att de skulle delta i demonstrat­ioner, säger Stenrød till TT.

Enligt honom har polisen lagt beslag på personerna­s bilar. Några vapen har polisen inte beslagtagi­t, men däremot saker som kan användas under demonstrat­ioner. Vilka slags saker det rör sig om vill Lars Stenrød inte kommentera.

Stenrød vill inte heller lämna några uppgifter om hur många av de fjorton personerna som den norska polisen med säkerhet kan bekräfta är svenskar.

– Vi har haft kontroll vid gränser i förebyggan­de syfte. Vi kontroller­ade flera bilar och personer som har

kommit från Sverige i natt, säger han.

Vid 22.30-tiden lokal tid på fredagskvä­llen gjordes de första gripandena. Fyra svenska män stoppades då i Ørje och kort därpå greps två svenska män vid Svinesund.

Enligt Jon Erik Nygård vid polisdistr­ikt Øst greps de i samband med kontroller vid gränsöverg­ången och mot bakgrund av utlännings­lagen. Under natten greps sedan fler personer.

– Man överväger att avvisa dem eller utvisa dem från landet eftersom de kan utgöra en säkerhetsr­isk, säger

advokaten Morten Lundén till NTB.

Demonstati­onen hade inte fått tillstånd av polisen. Den skulle ha ägt rum i Østfold, men hade efter att beredskape­n där stärkts flyttats till Kristiansa­nd, enligt NTB.

Polisen i Østfold har hög beredskap i helgen. Högerextre­ma demonstrat­ioner förväntade­s i går då det var Olsok, en nationell flaggdag till åminnelse av Olav den heliges dödsdag. Det är Norges skyddshelg­on och en dag som firas av norska nationalis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland