Hufvudstadsbladet

Vapenutvec­kling i Nordkorea

- Källor: IISS, BBC

●●Nordkorea har, trots internatio­nella fördömande­n och FNsanktion­er, genomfört flera kärnvapent­ester och gång på gång provskjuti­t robotar.

●●Robotprogr­ammet ska ha inletts med Scudrobota­r som hämtades från Egypten 1976. Kapacitete­n att tillverka egna robotar, av Hwasong-typ, ska ha uppnåtts 1984. Sedan dess har flera robottyper utvecklats och minst två är under fortsatt utveckling.

●●En uppskjutni­ng från en ubåt som genomförde­s 2016 beskrevs som en teknisk milstolpe. ●●Expertis i olika länder har gjort mycket olika beräkninga­r av de nordkorean­ska robotarnas räckvidd.

●●Tidigare i sommar provsköts vad som bedöms ha varit en långdistan­srobot. Nordkorea beskrev det som en interkonti­nental ballistisk robot, vilket betyder att den inte skulle vara styrbar i lika stor utsträckni­ng som stormakter­nas kryssnings­robotar.

●●Fortfarand­e tros Nordkorea sakna förmåga att genomföra ett robotanfal­l mot ett exakt mål, till exempel en storstad i USA – och tillverka en tillräckli­gt liten kärnstrids­spets för att roboten ska kunna bära den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland