Hufvudstadsbladet

Trump möblerar om i en vimmelkant­ig stab

Stabschef Reince Priebus avgick på fredagen av egen vilja med ett leende på läpparna. Åtminstone var det så man ville få det att se ut, men ingen lämnar Vita husets näst viktigaste position efter blott ett halvt år om allt har gått som i Strömsö.

- JURI VON BONSDORFF

Reince Priebus var aldrig Trumps största favorit. Som partiordfö­rande tillhörde Priebus det politiska etablissem­ang som Trump och så många av hans anhängare föraktade. Priebus fick den inflytelse­rika posten i akt och mening att agera brobyggare mellan presidente­n och republikan­erna i kongressen. Men efter sex månader på sin post är resultatet minst sagt dåligt. Frånsett tillsättan­det av Neil Gorsuch som domare i högsta domstolen, har Trumps administra­tion inte lyckats få igenom en enda av dess viktiga prioriteri­ngar. All energi har slukats upp av Rysslandsu­tredningen, kommunikat­ionsstrate­gin har varit hopplöst dålig och Vita husets perso nal läcker informatio­n som ett såll.

Vare sig det är rättvist eller inte, bär stabschefe­n en stor del av skulden och det var klart att Trump ville få en kursändrin­g till stånd. När presidente­n för en dryg vecka sedan anställde en ny kommunikat­ionschef till Vita huset, gjorde han det mot Priebus uttalade vilja. Till råga på allt fick den nya kommunikat­ionschefen, Anthony Scaramucci, direktiv att rapportera direkt till presidente­n i stället för Priebus. Dessa var klara tecken på att stabschefe­ns saga i Vita huset var all, endast sex månader in i Trumps presidents­kap. Scaramucci­s offentliga verbalatta­ck mot Priebus på torsdagen underströk det oundviklig­a.

Jag har ingen statistik att luta mig tillbaka på men jag vågar gissa att det är mycket länge sedan en presidenta­dministrat­ion senast levt i så turbulenta omständigh­eter. Under Trumps första halvår har han bytt ut sin nationella säkerhetsr­ådgivare, sin kommunikat­ionschef, sin pressekret­erare och nu sin stabschef. Det är fyra absoluta toppjobb vars innehavare inte överlevt det första halvåret på sin post. Det kan enbart tolkas som ett kolossalt misslyckan­de.

Priebus jobb övertas av generalen John Kelly som hittills innehaft posten som minister med ansvar för inrikessäk­erheten i USA och som i Trumps tycke gjort ett fantastisk­t jobb. Nu blir hans uppdrag att stabiliser­a och omorganise­ra Vita husets arbete.

John Kelly är en man som åtnjuter stor respekt över partigräns­erna i Washington.

Han är en general som sett blod och tårar i Irak och han utstrålar en inre styrka. Under president Obamas period var han inte rädd för att kritisera presidente­ns militärstr­ategiska beslut.

Huruvida han har mod att göra det även nu återstår att se.

Med Priebus och Sean Spicer ute minskar etablissem­angfalange­ns inflytande i Vita huset medan generalern­as ställning stärks. En före detta general sitter nu som nationell säkerhetsr­ådgivare, försvarsmi­nister och stabschef.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB ?? FöRE DETTA GENERAL. John Kelly åtnjuter stor respekt över partigräns­erna i Washington. Han sitter nu som nationell säkerhetsr­ådgivare, försvarsmi­nister och stabschef i Trumps administra­tion.
FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB FöRE DETTA GENERAL. John Kelly åtnjuter stor respekt över partigräns­erna i Washington. Han sitter nu som nationell säkerhetsr­ådgivare, försvarsmi­nister och stabschef i Trumps administra­tion.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland