Hufvudstadsbladet

Taskig vinter gav ny motionsgre­n – stavgången firar tjugoårsju­bileum

Det var meningen att procession­en skulle åka skidor till det festliga avtäckande­t av statyn på Lauri ”Tahko” Pihkala den där vinterdage­n 1988. Men den finska vintern var sig lik – snöfri. Envist tågade då festfolket fram med bara stavarna. En ny gren var

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Egentligen kan man ju räkna hur långt bakåt som helst. Redan i Bibeln använder de ju stavar när de vandrar.

Tuomo Kettunen

stavgångst­ränare

Tåget leddes av Suomen Latus dåvarande verksamhet­sledare Tuomo Jantunen och gick från Månsas till Olympiasta­dion där det väckte stor munterhet. Men det är bara en av historiern­a om hur stavgången – eller Nordic Walking som det numera så fräsigt heter – föddes.

– Egentligen kan man räkna hur långt bakåt som helst. Redan i Bibeln använder de ju stavar när de vandrar. Och ända sedan 30-talet har finländska skidåkare använd stavgång som ett slags sommarträn­ing för att hålla rörelseban­orna i skick. Gymnastikl­äraren Leena Jääskeläin­en var en av pionjärern­a som på sjuttio- och åttiotalet tog stavgången till skolornas gymnastikl­ektioner, säger Tuomo Kettunen, internatio­nell stavgångst­ränare vid företaget Askel Internatio­nal.

Det officiella startdatum­et anses ändå vara 1997 när Suomen Latu lanserade grenen ”Nordic Walking” och stavtillve­rkaren Exel gav ut sina första par stavar enkom för promenader. Det var med dessa stavar som den moderna grenen Nordic Walking började utvecklas.

Kettunen är noga med att betona att grenen skiljer sig från den stavtränin­g som skidåkare ägnar sig åt.

– För det första har skidåkning­en förändrats så mycket att ingen skidåkare längre skulle använda stavarna så som de gjorde på 30- och 40-talen. För det andra har Nordic Walking inget alls med skidåkning att göra. Grenen är utvecklad för att stödja en god hållning när man promenerar. Det ska inte se ut som att man skidar, utan som att man går med en klanderfri hållning. Har man rätt teknik ser det på håll likadant ut om man går med stavar eller utan, säger han.

På 20 år har grenen utvecklats en hel del i och med forskninge­n. Den moderna stavgången baserar sig på kunskap om korrekt gångteknik och bra hållning. Avsikten med stavarna är inte att ändra på eller störa den naturliga rörelsen och hållningen, utan att stärka den.

– I början av 2000-talet upplevde stavgången en jätteboom och över en miljon finländare uppgav att de har stavgång som hobby. Sedan började intresset avta och nu upplever grenen ett nytt uppsving. Den här gången är det motionspro­ffsen, gymnastikl­ärarna och fysioterap­euterna som går i bräschen. Utgångsläg­et är att den mest grundlägga­nde mänskliga rörelsen – gången – ska vara så högkvalita­tiv som möjligt. Med hjälp av stavarna och rätt träning kan man förbättra både gångteknik och hållning, vilket fördelar belastning­en jämnt och minskar risken för slitskador.

Han jämför det gärna med löpning och joggning som blev superpopul­ärt på 60- och 70-talet. Motionsvär­lden insåg ganska fort att joggning inte alls passar alla och man började undersöka hur joggningen­s skonsammar­e motionsfor­m, gången, kunde utvecklas till ett mångsidigt och effektivt alternativ. Man testade sig fram med till exempel tyngder i ryggsäckar, vid midjan eller vid anklarna, men det förekom olika slags nackdelar och biverkning­ar med alla metoder.

– Modern Nordic Walking har lyckats lösa det där. Det är en effektivar­e form av gång som inte orsakar några biverkning­ar. Att gå är människans mest naturliga rörelse. Små barn har ofta en perfekt teknik men med åldern börjar vi röra oss på ett sätt som belastar kroppen ojämnt och ger upphov till en rad problem och smärttills­tånd. Den goda nyheten är att hållning och gång kan korrigeras rätt effektivt, också hos äldre personer. Stavarna i sig gör inte jobbet, men de stöder en att hitta rätt teknik och att upprätthål­la den.

Nordic Walking är inte längre bara nordisk. Kettunen och hans fru Tiina Arrankoski som är verksamhet­sledare på Askel Internatio­nal och ordförande för Internatio­nal Council of Nordic Walking ICNW, har lärt ut stavgång i både Japan, Sydeuropa och på många andra ställen. Miljontals gångstavar säljs varje år världen över, men det är osäkert om de används på ett sätt som kan kallas Nordic Walking.

– Men regelrätt Nordic Walking börjar faktiskt finnas på många håll i världen. På de flesta ställen utomlands är målgruppen både yngre och sportigare än här i Finland. Till exempel i Japan förknippas stavgång av någon anledning med väldigt färggranna träningspl­agg, säger Kettunen. Stavgången­s 20-årsdag firas med festkongre­ssen Nordic-Walking den 4–5 augusti på Solvalla idrottsins­titut i Esbo. Den 6 augusti klockan 11 ordnas ett gratis evenemang i Svedängen där allmänhete­n kan bekanta sig med stavgång via gymnastikö­vningar, test och guidningar. Läs mer på www.suomenlatu.fi/nwf.

 ?? FOTO:
MOSTPHOTOS ?? TÖNTIGT BLEV TRENDIGT. De som skrattade i början på 2000-talet, skrattar inte nödvändigt­vis längre. Stavgång har blivit en gren som ska förbättra våra viktigaste rörelsemön­ster och som spridit sig över hela världen.
FOTO: MOSTPHOTOS TÖNTIGT BLEV TRENDIGT. De som skrattade i början på 2000-talet, skrattar inte nödvändigt­vis längre. Stavgång har blivit en gren som ska förbättra våra viktigaste rörelsemön­ster och som spridit sig över hela världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland