Hufvudstadsbladet

Otroligt men spännande

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Den enda gången jag har glömt att stiga av tåget vid rätt station var mellan Helsingfor­s och Åbo för flera år sedan när jag satt och tittade på The Next Three Days (USA 2010). Jag var så inne i filmen att jag varken hörde Kuppis-anropen eller märkte att tåget både stannade och började åka igen. Var filmen värd det? Ja och nej.

The Next Three Days är Paul Haggis’ nyversion av den franska thrillern Pour elle (Frankrike 2008), regisserad av Fred Cavayé, med Diane Kruger och Vincent Lindon i huvudrolle­rna.

Här lämnar vi Frankrike bakom oss och hoppar till Pittsburgh där Lara (Elizabeth Banks) och John (Russell Crowe) bor tillsamman­s med sin son.

En dag stormar polisen in i deras hem och arresterar Lara för mordet på hennes chef. Lara hävdar sin oskuld men hon har inget alibi och det vill sig inte bättre än att bevisen tyder på att hon är skyldig. Lara grälade med sin chef dagen innan mordet och hon har av någon anledning blod på sin kappa. Lara döms således till livstidsfä­ngelse.

När Lara försöker ta sitt eget liv blir John besatt av tanken på att få ut henne ur fängelset. Han konsultera­r Liam Neesons exfängelse­kund som är något av en expert på att rymma. John planerar och testar sig fram men så får han veta att Lara ska flyttas till ett annat fängelse om tre dagar och plötsligt blir det bråttom.

Både Banks och Russell står för solida prestation­er och det är långt Crowe som bär filmen. Men trots hans ihärdiga försök är det svårt att helt gå med på den timida Johns förvandlig. Han passar helt enkelt inte in på Pittsburgh­s mörka bakgator på jakt efter falska id-kort och pengar.

Paul Haggis har medvetet gjort berättelse­n mörkare och tätare och här finns också ett mycket tydligare element av osäkerhet gällande Laras oskuld. Är hon oskyldig? Eller gjorde hon det kanske faktiskt?

Resultatet är aningen ojämnt och händelsefö­rloppet är i sanningens namn allt annat än trovärdigt men om en kan bortse från det är det här ändå en njutningsf­ull thriller som griper tag i en och vägrar släppa. Se den bara inte på ett tåg. FOX 21.00

 ?? FOTO: LIONSGATE ?? fängslad. John (Russell Crowe) försöker få ut Lara (Elizabeth Banks) ur fängelset.
FOTO: LIONSGATE fängslad. John (Russell Crowe) försöker få ut Lara (Elizabeth Banks) ur fängelset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland