Hufvudstadsbladet

Ett lågmält mord i Texas

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Richard Linklaters film Bernie (USA 2011) kom och gick utan att väcka särskilt mycket uppmärksam­het. Det är synd, för även om den i mitt tycke inte är en av regissören­s bästa finns här en hel del att imponeras av.

Bernie är baserad på artikeln ”Midnight in the Garden of East Texas” (publicerad i Texas Monthly) skriven av Skip Hollandswo­rth, som också har jobbat på filmmanuse­t tillsamman­s med Linklater. Såväl film som artikel uppehåller sig vid det verkliga mordet på en 81-årig miljonär och den skyldiga – hennes 38-åriga kompanjon Bernie Tiede.

I Linklaters version är det Jack Black som spelar Bernie, den mest omtyckta mannen i hela Carthage, Texas. Han jobbar som assisteran­de begravning­sentrepren­ör och har talang för att prata, trösta, sälja och sjunga. Ja, om man får tro Bernies kollega så kan han precis allt.

Bernie ser alltid till att begravning­arna är finstämda och att de sörjande klarar sig, också efter ceremonin. Så blir han vän med den kanske mest hatade människan i Carthage, den stenrika nyblivna änkan Marjorie Nugent (Shirley MacLaine). Hon förser honom med en bekväm livsstil men börjar snart behandla honom som en betjänt. Hon är både elak och kontroller­ande. Och Bernie, han är bara så snäll. Tills han en dag skjuter henne i ryggen fyra gånger.

Det är främst genom andra invånare i Carthage vi lär känna Bernie. Visst går ryktena – han är lite feminin, kanske gay, och visst är det lite konstigt att han är så förtjust i att umgås med gamla tanter – men de flesta älskar honom.

Linklater väljer att fokusera på Carthage och de excentrisk­a Texasborna snarare än själva brottet. Här byggs ingen spänning upp, här blir vi knappt ens förvånade när det väl händer. Jag brukar ha svårt att se Jack Black som något annat än just Jack Black, men här växer han definitivt med rollen. Han går från att i början måla ett svagt karikerat porträtt av denna harmlösa, välmenande man med byxorna alldeles för högt upp i midjan till att omhulda såväl Bernies entusiasm som hans konflikträ­dsla. Hero 20.45

 ?? FOTO: DEANA NEWCOMB – © 2011 – MILLENNIUM ENT. ?? snäll. Bernie (Jack Black) är omtyckta av nästan alla.
FOTO: DEANA NEWCOMB – © 2011 – MILLENNIUM ENT. snäll. Bernie (Jack Black) är omtyckta av nästan alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland