Hufvudstadsbladet

Sompasauna har nu både trappa och livboj

Bastubad Sompasauna har år efter år har firat sin ”sista säsong”. Nu ser bastun ut att för första gången få ett lite mer långvarigt hyreskontr­akt, och med det en ny och bättre bastubyggn­ad.

- TEXT MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO KARL VILHJáLMSS­ON karl.vilhjalmss­on@ksfmedia.fi

Det doftar spån, svett, basturök och asfalt. Vid sågbocken yr flisorna när lappländsk­a Paul Illikainen går lös på bastuveden med sågen. Fast själv tycker han det går långsamt. Han är vanare vid motorsågen.

– Stämningen i bastun är bara bäst och jag kommer ofta hit. Men jag har börjat undvika de varmaste och vackraste dagarna, då är det så mycket folk. Till och med turistbuss­ar åker förbi här ibland, säger han medan killen bredvid lassar på med nya balkar att såga. Vad är det som gör stämningen så bra? – Det här, säger Illikainen och nickar mot killen bredvid.

– Vi har aldrig sett varandra tidigare. Men här sågar vi nu ändå tillsamman­s. Man har alltid vänner på Sompasauna.

Illikainen har värmt bastun till max. Det ska vara minst 90 grader för att han ska vilja låta skinnet gril las. På samma sätt resonerar kompisen Panu Rundgren. Trots att – eller kanske för att – även han är från Lappland tål han höga temperatur­er betydligt bättre än låga. Den stekheta bastun är inga problem men att hoppa i vattnet är otänkbart.

– Jag har ännu inte kastat vinterpäls­en i år. Alldeles för kallt. Däremot har jag hunnit bli portförbju­den från en bastu i Stockholm, där vi finländare tydligen öste så mycket vatten på stenarna att vi gjorde bastandet olidligt för alla andra, säger Rundgren.

Talkoanda i sex år

Sompasauna­s saga startade för sex år sedan när ett gäng bastusugna stadsbor byggde ett litet ruckel på Sumparns yttersta udde. Till en början var bastun ”hemlig” men med åren hittade allt fler till udden och snart fanns det en stark talko anda kring bygget. I dag finns det en förening som upprätthål­ler och utvecklar bastun och dess verksamhet. Dessutom har en ny bastubyggn­ad, diverse konstverk och allt möjligt annat uppenbarat sig på området. Med jämna mellanrum hålls talko där bastubadar­na får rensa bort gamla möbler och annat som lämnats kvar, oftast i största välmening.

Stamgäster­na drömmer om att riva den slitna ursprungli­ga bastun och ersätta den med ett nybygge, men framtidspl­anerna försvåras av de korta hyreskontr­akten.

– Ända sen vi startade har vi haft hyreskontr­akt på ett halvår eller ett år i taget. Vi firar hela tiden ”Sompasauna­s sista säsong”, säger Sompasauna­seuras ordförande Panu Finnilä.

Kanske två år till

Det nuvarande kontraktet går ut i oktober men enligt flera medier som talat med stadens tjänstemän kommer Sompasauna att få ett nytt kontrakt, kanske på två hela år. Först när Fiskehamne­ns byggarbete­n når ända ut till bastuudden måste man slutligen packa ihop. Men Finnilä vågar inte lita på hyreskontr­aktet förrän han ser namnen på pappret.

– Vi hoppas förstås att det ska gå vägen så vi kan bygga en ny och större bastu. Det nuvarande håller verkligen på att bli för trångt, inte minst på grund av alla turister som tagit Sompasauna till sina hjärtan. Under varma sommarkväl­lar är det inte ovanligt med kö till bastun, säger Finnilä.

Under varma sommarkväl­lar är det inte ovanligt med kö till bastun. Panu Finnilä Sompasaari­s ordförande

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??
 ??  ?? STEKANDE ENSAMHET. Hett ska det vara. Paul Illikainen vill helst bada i omkring hundragrad­ig bastu och passar därför på under tider då bastun inte är fullsatt och han kan elda precis som han vill, det vill säga dagtid.
ALLA DELTAR. Det kostar...
STEKANDE ENSAMHET. Hett ska det vara. Paul Illikainen vill helst bada i omkring hundragrad­ig bastu och passar därför på under tider då bastun inte är fullsatt och han kan elda precis som han vill, det vill säga dagtid. ALLA DELTAR. Det kostar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland