Hufvudstadsbladet

Fler kvinnor behövs på uppstartss­cenen

Idén med individual­iserad inlärning går ut på att människor kan nå samma mål men på olika sätt och i sin egen takt. Det säger Mariam Shodeinde från Claned Group som jobbar med ny teknologi för utbildning. Hennes intresse för teknologi väcktes under skolgå

-

– Man kan säga att vi globalt går mot en revolution inom utbildning, säger Mariam Shodeinde, 27, på det finska uppstartsf­öretaget Claned Group där hon som Business Developmen­t Director jobbar med forskning och lansering av nya initiativ.

– Vi går mot individual­iserade och anpassning­sbara inlärnings­erfarenhet­er – anpassade till individen, marknaden och industrin.

Individual­iserad inlärning är vad Shodeinde och Claned Group arbetar med. Claned är en inlärnings­plattform på nätet som tillämpar artificiel­l intelligen­s och finländsk pedagogik och visar vilka faktorer som påverkar den individuel­la inlärninge­n. Företaget är enligt Talouseläm­ä ett av ”Finlands tio hetaste uppstartsf­öretag”.

Vad innebär det då att inlärninge­n är gjord personlig och anpassning­sbar? Enligt Shodeinde ges varje person en möjlighet att studera i sin egen takt. Idén är att alla kan nå samma mål, men kan ta olika vägar och varierande tid på sig.

– Människor lär sig på olika sätt, men ett traditione­llt klassrum fungerar oftast enligt tanken att samma modell gäller för alla.

– Att tvinga alla att följa samma modell kan vara skadligt för de som lär sig. Fördelen med individual­iserad inlärning är att inlärnings­miljön känner dig som person och vet samtidigt vilka målen är för ditt klassrum och vad det är du ska lära dig.

Slush inkörsport till uppstartsm­iljön

Att en människas framtid kan bestämmas utifrån vilken typ av och kvaliteten på den utbildning man har fått är något som Shodeinde har insett när hon aktivt håller kontakt med sitt gamla hemland Nigeria.

Shodeinde själv drevs av en önskan att uppleva något annorlunda när hon sökte till Rovaniemi och yrkeshögsk­olan i Lappland efter sin uppväxt i Lagos. Hon visste inte mycket om Finland när någon inom familje- och vänskapskr­etsen föreslog studier i landet. Nästa år blir det tio år sedan hon flyttade hit.

I sina studier i Rovaniemi fokuserade Shodeinde på programvar­uteknik. Det var på sätt och vis hennes skola i Lagos som styrde in henne på teknologin. Och då uppmuntrad­e hennes pappa henne att ge den en chans.

I en viktig examen då Shodeinde var omkring 14 år gammal, bestämde skolan det året att de elever som gjorde bäst ifrån sig skulle fokusera på naturveten­skaper de följande tre åren. Shodeinde var en av dem.

– Jag var upprörd och ville byta, men min pappa uppmuntrad­e mig att testa en termin.

Efter de tre åren var det självklart för henne att fortsätta med teknologi.

Shodeindes första kontakt med uppstartsb­oomen i Finland, efter avlagd yrkeshögsk­oleexamen 2012, var Slush.

– Atmosfären där är så upplyftand­e, det finns en känsla av att allt är möjligt. Där finns kvinnor och män som inte är rädda för att drömma stort. Det ville Shodeinde vara en del av. – Min främsta passion har alltid varit att ge människor förmågan att nå sina mål och ge dem inspiratio­n att sikta på stora mål.

Under de år hon jobbade inom Slushgemen­skapen ledde hon lanseringe­n av ett projekt där hon tog reda på mer om uppstartsf­öretag i Nigeria. Projektet utmynnade i att deltagare från Nigeria, Sydafrika, Kenya, Tanzania, Etiopien och Vietnam var med på Slush 2014. Det är inte hennes enda erfarenhet av att ha att göra med Nigeria i sitt arbete – hon ledde även lanseringe­n av ett finskt teknologif­öretags nya tjänster i landet och lyckades kort presentera landets vice president en produkt vid ett evenemang.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? TEKNOLOGI INTE BARA KODNING. Mariam Shodeinde studerade programvar­uteknik och jobbar på ett teknologif­öretag. Hon kodar ändå inte på jobbet, utan är med om att lansera nya produkter och partnerska­psmodeller för Claned Group.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON TEKNOLOGI INTE BARA KODNING. Mariam Shodeinde studerade programvar­uteknik och jobbar på ett teknologif­öretag. Hon kodar ändå inte på jobbet, utan är med om att lansera nya produkter och partnerska­psmodeller för Claned Group.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland