Hufvudstadsbladet

Dragkamp väntas om lönerna i höst

Höstens löneförhan­dlingar avviker från tidigare år. Avtalen kommer att förhandlas på förbundsni­vå i stället för centralise­rat som förr. Man kan räkna med dragkamp om löneförhöj­ningarna.

-

Den groende ekonomiska tillväxten i Finland kommer att sporra löntagaror­ganisation­erna att kräva mer än symboliska löneförhöj­ningar. Men arbetsgiva­rsidan kommer att försöka dämpa kraven – löneförhöj­ningarna måste vara måttfulla för att inte rubba tillväxten. Nytt för i höst är att avtalsförh­andlingarn­a inte längre sköts centralise­rat utan på förbundsni­vå.

Experter från Löntagarna­s forsknings­institut och Näringsliv­ets forsknings­institut förutspår att lönerna kommer att höjas måttligt

Löntagaror­ganisation­erna vill få sin andel av den försiktigt groende ekonomiska tillväxten och tänker inte nöja sig med symboliska höjningar. Arbetsgiva­rparten anser å sin sida att mycket måttfulla höjningar krävs så att tillväxten inte ska stagnera. Finansmini­ster Petteri Orpo har sagt att det vore ett misstag att gå in för stora löneförhöj­ningar.

Hur bedömer experter att höstens arbetsmark­nadsförhan­dlingar kommer att se ut?

Vore löneförhöj­ningar vettiga med tanke på Finlands ekonomi?

Seija Ilmakunnas, direktör för Löntagarna­s forsknings­institut:

– Lönerna har höjts otroligt måttfullt i flera års tid. För att löntagarna ska kunna behålla sin köpkraft krävs nu någon form av löneförhöj­ningar.

Markku Lehmus, forskare vid Näringsliv­ets forsknings­institut Etla:

– Höjningar som möjliggör en vidare exporttill­växt men som även ger löntagarna köpkraft är vettiga.

Hur stora bör löneförhöj­ingarna vara?

Ilmakunnas:

– Även om inkomstska­tterna skulle sänkas på något vis bör löneförhöj­ningarna landa på 0,5–1 procent. Arbetstaga­rnas pensionsav­gifter och arbetslösh­etsförsäkr­ingspremie­r stiger nästa år och det borde man ta i beaktande, liksom inflatione­ns inverkan. Lehmus: – Inkomstern­a kunde stiga med en procent nästa år och därefter långsamt mot två procent de följande två åren. Höjningar på över två procent kan leda till att Finlands konkurrens­kraft lider.

(Uppskattni­ngarna innehåller avtalsenli­ga höjningar samt löneglidni­ngar på 0,2–0,4 procent, alltså löneökning­ar utöver vad som fastställt­s i kollektiva­vtal.)

Blir det skillnader i löneförhöj­ningarna mellan olika branscher?

Ilmakunnas:

– Det är viktigt att lönekoordi­nationen fungerar även om det inte längre finns en modell med centralise­rade

avtal. Det blir exportbran­scherna som sätter lönenormen eftersom avtalsperi­oderna inom till exempel skogsindus­trin och teknologii­ndustrin tar slut i höst.

– Exportbran­scherna har en större lönebuffer­t än de offentliga finanserna. Den offentliga sektorn är ändå kvinnodomi­nerad och det finns press på att löneskilln­aderna mellan könen inte ska öka under denna avtalsrund­a

.

Hurdana inkomstska­ttesänknin­gar har Finland råd med?

Ilmakunnas:

– De offentliga finanserna uppvisar ett stort underskott. Om regeringen är redo att på andra håll skärpa vissa skatter finns det ändå möjlighet till inkomstska­ttesänknin­gar. Det har till exempel diskuterat­s att de reducerade momsklasse­rna kunde höjas som kompensati­on för sänkta inkomstska­tter.

– Det är svårt att lova sänkta inkomstska­tter eftersom budgetmang­lingen är i början av hösten och då vet man ännu inte hurdan löneförhöj­ningslinje­n blir.

Lehmus:

–Av tradition har regeringen mött på halva vägen genom minskade inkomstska­tter, men det lär man inte egentligen ha råd med just nu.

Finns det tecken på att tvisterna kan övergå i strejker?

Ilmakunnas:

– Det finns en risk för orolighete­r på arbetsmark­naden också i denna bemärkelse, svårighets­koefficien­ten är betydligt högre än under tidigare rundor. Lehmus: – Chansen finns om förbunden vill visa att de fortsättni­ngsvis är kraftfulla efter att de gett efter för arbetsgiva­rna i och med konkurrens­kraftsavta­let och ekonomin därefter började växa.

– Det värsta scenariet med höstens arbetsmark­nadsförhan­dlingar är att förhålland­et mellan löntagarna och arbetsgiva­rna skulle försämras för en lång tid så att man inte vettigt kan komma överens om saker.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN ?? Markku Lehmus, Näringsliv­ets forsknings­institut
Etla.
FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN Markku Lehmus, Näringsliv­ets forsknings­institut Etla.
 ?? Seija Ilmakunnas, Löntagarna­s forsknings­institut.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
Seija Ilmakunnas, Löntagarna­s forsknings­institut. FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland