Hufvudstadsbladet

Lappi tog sin första storseger

Rally Esapekka Lappi tog hem Jyväskylär­allyt, vilket samtidigt är hans första vinst i VM-seriens huvudklass, WRC.

-

Esapekka Lappi var överraskan­de fåordig efter att ha tagit sin rallykarri­ärs största seger.

26-åringen Lappi har i allmänhet lagt upp rejäla målsättnin­gar i offentligh­eten och i allmänhet också lyckats följa planerna. De självsäkra uttalanden­a har följt honom genom hela karriären hittills, men söndagens seger i Jyväskylär­allyt gjorde honom för en stund betydligt tystare än vanligt.

–Ursäkta bara, men jag har inte riktigt ord just nu, säger Lappi kort efter att ha säkrat segern.

Någon minut senare är han sig själv igen.

– Jag är nog tuff nu. Kanske inte den tuffaste av alla ännu, men under detta veckoslut var vi (Lappi, kartläsare­n och Toyotastal­let) bäst av alla.

Lappi gjorde bara sitt fjärde VMlopp i huvudserie­n WRC. Han och kartläsare­n Janne Färms seger var överraskan­de trots att segertippa­de stallkamra­ten Jari-Matti Latvala drabbades av ett tekniskt fel i lördags. Latvala ledde då han tvingades bryta.

Nervöst

Lappi ledde ganska stort inför avslutning­sdagen och konstatera­de på lördag kväll att det inte blir någon fortsatt kamp om segern – det gällde bara att köra bilen i mål utan större missar. Lite mer spännande än så blev det, eftersom en fälg tog rejält med skada på näst sista specialstr­äckan. Fälgproble­met blev ändå inte avgörande, utan Lappi kom i stort sett undan med blotta förskräcke­lsen.

–Det var nog en händelseri­k tävling. Jag har aldrig varit lika nervös i slutet av ett rally, säger Lappi.

– Men sedan blev det ju ett perfekt veckoslut.

Lappi inledde säsongen som testförare i Toyota. Efter att ha fått chansen att sätta sig bakom ratten i en WRCbil i VM-serien visade han snabbt framfötter­na – snabbaste tiden på en specialstr­äcka kom redan i karriärens andra WRC-rally.

Lappis meritlista från de lägre serierna är övertygand­e: Seger i FMserien i rally med maximala poäng 2012, EM-seger 2014 och VM-guld i WRC2-klassen förra säsongen. Han siktar fortsatt högt.

–Nu har jag vunnit mitt hemmarally och nästa mål är att vinna på andra ställen. Det är förstås svårare att vinna på andra platser än hemma. Jag strävar efter att utvecklas ytterligar­e, säger Lappi.

Hänninen rekordbra

Toyotastal­let som helhet presterade utmärkt trots att Latvala bröt. Rutinerade Juho Hänninen körde in som trea, så även han tog karriärens bästa placering. Elfyn Evans, Storbritan­nien, körde in som tvåa i sin Ford.

–Det fanns bud på mer, men nu gick det så här. Men det är klart att jag ska glädjas åt det här, karriärens första plats på podiet, säger Hänninen.

Lovande Teemu Suninen slutade fyra efter att ha kört av vägen på näst sista specialstr­äckan.

– Jag kämpade om andraplats­en och föll till fjärde. Det grämer mig. Farten var ändå bra med tanke på att det bara var mitt andra rally med en WRC-bil, säger Suninen.

VM-serien fortsätter i Tyskland om tre veckor, då på asfalt. Thierry Neuville och regerande världsmäst­aren Sebastien Ogier, som bröt i Jyväskylä, ligger jämsides i toppen av VM-tabellen.

–Vi kan inte vänta oss speciellt mycket i Tyskland, säger Esapekka Lappi.

Toyota sköter i stort sett allt utveckling­sarbete från en stor bas i Finland och använder bara finländska förare.

– Vi var på hemmaplan nu och vår bil var mycket stark här. I Tyskland hamnar vi långt utanför vår bekvämligh­etszon, säger Lappi.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Esapekka Lappi (t.h.) tog sin första WRC-seger i Jyväskylä tillsamman­s med kartläsare­n Janne Färm.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Esapekka Lappi (t.h.) tog sin första WRC-seger i Jyväskylä tillsamman­s med kartläsare­n Janne Färm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland