Hufvudstadsbladet

Allt fler jätteräkor på våra tallrikar

Importen av jätteräkor ökar i Finland, medan mängden pangasius–fisk minskat sedan toppåret 2012. En allt större andel av produktern­a är certifiera­de, även om kundernas intresse för hållbar produktion varierar.

- TEXT LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi FOTO KARL VILHJáLMSS­ON

Länge sågs jätteräkan och pangasius som miljöbovar, bland annat på grund av alla de mangrovesk­ogar som fälldes för att ge plats åt odlingarna. Åtgärder togs för att förbättra läget och för några år sedan gav världsnatu­rfonden WWF jätteräkor och pangasius med ASC–certifieri­ng grönt ljus i sin fiskguide för hållbar fiskkonsum­tion.

Grönmarker­ingen kan ha bidragit till att öka konsumtion­en av jätteräka i Finland. Enligt tullens statistik har importen av jätteräkor stadigt ökat, och från 2006 till 2016 fördubblad­es importen till närmare 263 000 kg.

År 2006 var Vietnam det tredje största importland­et och stod då endast för 17 procent av importen, medan Bangladesh stod för 20 procent och Indonesien för 29 procent. 2016 hade länderna bytt plats och Vietnam stod för 45 procent av våra jätteräkor. Bangladesh­s andel var fortfarand­e 21 procent medan Indien som tredje största land endast stod för 8 procent.

Rapporten om problemen med pangasius, en torsklik fisk, kan även ha påverkat importen här i Finland, då importen minskat med över hälften. Den pangasius som importeras till Finland kommer huvudsakli­gen från Vietnam och Indonesien.

Importstat­istiken berättar dock inte hur stor andel som är ASC–certifiera­d.

Jätteräkor populära

Enligt fiskmästar­e Jesse Lappi på Stockmanns delikatess har man märkt jätteräkor­nas ökade popularite­t.

– Här vid disken går det åt mycket jätteräkor, vi måste dagligen fylla på, säger Lappi.

Stockmann säljer ASCcertifi­erade jätteräkor från fiskdisken, men i frysen hittas både certifiera­de och ickecertif­ierade. Även den frysta pangasiuse­n är ASCmärkt. Även om försäljnin­gen av ASCmärkta produkter ökat under de senaste åren på Stockmann, har Lappi noterat att kundernas kunskaper om certifieri­ngen varierar kraftigt.

– En del av kunderna frågar om jätteräkor­na är certifiera­de och är väldigt pålästa om saken, medan vissa inte ens vet vad den betyder. Då det gäller pangasius frågar folk oftare vad det egentligen är för en fisk och hur man ska tillaga den, säger Lappi.

– Sedan finns den gruppen som noggrant följer med WWF:s fiskguide, och sedan frågar oss varför vi säljer en viss fisk fast den är rödmärkt. Då brukar vi upplysa dem om att vi endast tar in certifiera­de fiskar och räkor och så berättar vi vad certifieri­ngen innebär.

Syns inte hos grossisten

Den ökade importen syns inte överallt. Enligt skaldjursg­rossisten Kim Leimola på Äyriäistuk­ku har deras försäljnin­g av jätteräkor inte ökat.

– Försäljnin­gen har hållits på en stabil nivå de senaste åren. Det kan också bero på det dåliga ekonomiska läget, folk har inte velat köpa dyrare produkter.

Äyriäistuk­ku säljer endast ASC– certifiera­de jätteräkor. I och med att de är EUmärkta är också ursprungsl­andet känt. Enligt Leimo la är det dock få kunder som frågar efter certifieri­ngen.

– Det verkar inte vara så viktigt här i Finland. Jag vet att det är en större grej i Sverige, medan man i resten av Europa inte verkar bry sig nästan alls om den.

Enligt Leimola är trenden ändå den att allt fler matvaruked­jor och restaurang­er i Finland strävar efter att använda certifiera­de jätteräkor.

Även om WWF gett grönt ljus för certifiera­de jätteräkor och pangasius är alla inte överens om att det är rätt att äta dem.

ASC kritiseras i Sverige

I Sverige kritiserar Naturskydd­sförbundet ASC och avråder alla från att äta jätteräka. I miljöprogr­ammet Klotet i Sveriges radio sade förbundets representa­nt Sara Fröcklin nyligen att certifieri­ngens krav inte är tillräckli­gt höga och att förbundets samarbetso­rganisatio­ner i utveckling­sländer vittnar om en annan social verklighet än den som ASC beskriver.

Enligt organisati­onen handlar det om en dålig produkt som bara gjorts lite bättre med hjälp av ASC–märkningen. Föreningen tycker bland annat att det är problemati­skt att ASC:s kriterier tillåter odlingar inom tidvattens­zonen och i naturliga våtmarker där det tidigare funnits mangrove, och att återplante­ring inte är en tillräckli­g åtgärd för att förbättra situatione­n.

Man kritiserar även att kriteriern­a tillåter användning av foderfisk utan krav på hållbart fiske.

I programmet försvarar WWF:s representa­nt Inger Näslund certifieri­ngen. Hon menar att ASC just på grund av problemet med att få certifiera­d foderfisk gått ut med att det är en ansvarsful­l certifieri­ng, inte en hållbar certifieri­ng. Enligt henne måste certifieri­ngen hela tiden förbättra sig, men det är viktigt att sätta i gång en process för att få en förändring.

Då brukar vi upplysa dem om att vi endast tar in certifiera­de fiskar och räkor och så berättar vi vad certifieri­ngen innebär.

 ??  ?? BRA åTGåNG. Fiskmästar­e Lappi säger att jätteräkor­na är en populär produkt vid fiskdisken.
BRA åTGåNG. Fiskmästar­e Lappi säger att jätteräkor­na är en populär produkt vid fiskdisken.
 ??  ?? VARIERANDE KUNSKAP. Kundernas kunskap om certifiera­de produkter varierar. – Vissa är väldigt pålästa, medan andra inte har någon aning om vad det innebär, säger fiskmästar­e Jesse Lappi.
VARIERANDE KUNSKAP. Kundernas kunskap om certifiera­de produkter varierar. – Vissa är väldigt pålästa, medan andra inte har någon aning om vad det innebär, säger fiskmästar­e Jesse Lappi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland