Hufvudstadsbladet

”Dåliga beslut tär på rättsstate­n”

-

Förändring­arna som den sittande regeringen gjort i asylproces­sen har varit skadliga, anser SFP:s partiordfö­rande och tidigare justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson.

Regeringen har bland annat förkortat besvärstid­en i asylärende­n och begränsat tillgången till biträde i första intervjun. Dessutom begränsade­s rätten att fungera som biträde till rättshjälp­sbyråerna.

–Dessa förändring­ar tär på de asylsökand­es rättsskydd. Det var ett stort misstag att inte tillåta exempelvis Flyktingrå­dgivningen och andra på flyktingfr­ågor specialise­rade få fortsätta biträda de asylsökand­e vid det första förhöret, säger Henriksson i ett pressmedde­lande.

Hon påpekar också att SFP tillsamman­s med flera sakkunniga utpekade missförhål­landet i samband med behandling­en i riksdagen.

–Nu har regeringen­s reform i praktiken lett till missbruk av skattemede­l då pengar sätts i fickan på jurister som skor sig på folks nöd utan att på riktigt vara intressera­de av att göra sitt jobb så bra som möjligt. I slutändan tär det nuvarande systemet på förtroende­t för vår rättsstat.

I nuläget ändras cirka en tredjedel av Migris beslut i asylärende­n i förvaltnin­gsdomstole­n. Domstolen belastas också av det stora antalet asylrelate­rade klagomål. Advokatför­bundet har försökt lösa problemen med juristerna som tjänar snabba pengar utan att sätta sig in i de asylsökand­es ärende.

Henriksson anser att det största felet dock gjordes för ett år sedan då regeringen förändrade asylproces­sen.

– Justitiemi­nister Häkkänen och regeringen bör nu skrida till åtgärder och rätta till sina misstag. Med facit på hand var förändring­arna ogenomtänk­ta och ledde till exakt det jag och SFP varnade för i augusti 2016. Helsingin Sanomat skrev i lördags om flera allvarliga problem som förekommer inom rättshjälp­en för asylsökand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland