Hufvudstadsbladet

Sommarens ”Lejonet i Ruokolax”

-

●●Minns ni lejonjakte­n i Ruokolax sommaren 1992? Någon med en fantastisk känsla för bus lade ut ”lejonspår” i terrängen med en sked, och lyckades få hela Finland övertygat om att ett förrymt cirkuslejo­n strök omkring i skogarna. Snart sniffade spårhundar runt i blåbärsris­et, myndighete­r letade efter lejonexper­ter som kunde bedöma spårens riktighet, och landets samlade journalist­kår fick en utmärkt ursäkt att bekanta sig med de sydkarelsk­a landskapen under bästa semesterti­d.

● För en vecka sedan hamnade den allmänna bastun Sompasauna i centrum för en liknande massiv mediebevak­ning (bastuns logga är för övrigt ett glatt grinande lejon). En kvinnlig bastubadar­e berättade på Facebook om sina obehagliga upplevelse­r vid bastun i Sumparn, där hon blivit sexuellt trakassera­d av några manliga bastubadar­e.

Facebooksk­rivelsen tog fyr efter att den citerades i Helsingin Sanomat. Strax därefter uppmärksam­made Iltalehti händelsen, sedan Ilta-Sanomat, Mtv.fi, Helsingin uutiset, Savon Sanomat ... För att inte tala om alla diskussion­sforum på nätet där händelsen bedömdes, debatterad­es, utdömdes och försvarade­s. Till slut blev det till och med rubriker i Helsingin Sanomat av att tv-kändisen Arman Alizad hade kommentera­t händelsen på Twitter.

”Nu väntar vi bara på att också påven ska ta ställning till skandalen” skriver en bastubadar­e matt på Sompasauna­s stödföreni­ngs Facebooksi­da.

Nu väntar vi bara på att också påven ska ta ställning till skandalen.

● Mediedrev i nyhetstorr­a perioder följer ofta exakt samma mönster (alla måste säga någonting!) men lejonet i Ruokolax och lejonet i Sumparn är två helt olika rovdjur. Ruokolaxle­jonet var ett mycket unikt inslag i den finska sommaren. Det är inte sexuella trakasseri­er.

En annan skillnad är att ett lejon antingen finns eller inte finns, men så verkar det inte vara med sexuella trakasseri­er. Diskussion­en glider nästan alltid in på något av följande spår: ”Jaha, en jobbig gubbe i bastun, det har vi väl alla varit med om.” ”Tråkigt att enskilda rötägg ska få förstöra den härliga bastuns rykte.” ”Han hade väl druckit för mycket och fattade inte hur man ska bete sig.” ”Eländiga idiotgubbe, hon borde ha slagit honom på käften/ ringt polisen/fotat honom/ropat på hjälp.”

Reaktioner­na är oftast välmenande men de visar att sexuella trakasseri­er är normaliser­ade i vår kultur. Händelsen ifrågasätt­s och förminskas och skulden läggs delvis på den utsatta som borde ha agerat si eller så.

● Men just i det här fallet är också glimtarna av hopp ganska många. Det glimrar till exempel på Sompasauna­s stödföreni­ngs Facebooksi­da, där den utsatta kvinnan ett par dagar efter händelsen skriver (förkortat): ”Jag ville öppna en diskussion men plötsligt blåste det här upp till en skandal. Det var inte alls vad jag ville. Jag ber så mycket om ursäkt.”

Den ursäkten tolereras inte. Tiotals bastubadar­e meddelar omedelbart att de är tacksamma för hennes modiga och riktiga agerande och att man aldrig ska be om ursäkt för att man påtalar sexuella trakasseri­er. Någon påpekar att det är särskilt svårt att tala ut när trakasseri­erna sker i en trygg och kär miljö, en annan skriver att uppståndel­sen sänker ribban för att tala om trakasseri­er och kanske rent av får någon att inse att hans ”harmlösa beteende” är just trakasseri­er.

● Det verkar alltså som om vi fått bevittna någonting mycket ovanligare än ett förrymt cirkuslejo­n: En solig vecka i slutet av juli 2017 blev sexuella trakasseri­er en händelse som hela medie-Finland tvingades ta ställning till. Det, om någonting, är en verklig nyhet. Tänk om det var så varje gång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland