Hufvudstadsbladet

Kesko och S-gruppen tänker inte sluta med plastpåsar­na

Finlands stora butikskedj­or Sgruppen och K-gruppen har inte som mål att sluta använda plastpåsar, även om man i butikerna styr kunderna till att minska på användning­en av dem.

- FNb

–Kesko är inte på väg att helt och hållet avstå från plastpåsar. Vi strävar ändå efter att främja återvinnin­gen av plast och att få konsumente­rna att välja också andra alternativ som butikskass­ar, säger Timo Jäske, chef inom Kesko med frågor kring ansvarsful­lhet på sitt bord.

Mika Lyytikäine­n som är planerings­chef för S-gruppens detaljhand­el poängterar att finländare använder plastpåsar ansvarsful­lt.

– Finland visar sig till sin fördel gällande det här. Inom S-gruppen har vi inte i sikte att avstå från plastpåsar, men vi har förbundit oss att minska på användning­en av dem och vi förhåller oss med intresse till nya innovation­er.

Lyytikäine­n påminner om att behovet av soppåsar är en stor fråga även i fortsättni­ngen. Det är en orsak till att ett totalförbu­d mot plastpåsar väcker frågor.

I EU-medlemslän­derna använder man i medeltal 198 plastpåsar per invånare på ett år. I Finland är motsvarand­e siffra 55 och den minskar.

Både S-gruppen och K-gruppen har bundit sig till EU-målet, vilket är att man senast år 2025 använder högst 40 plastpåsar per invånare per år.

Till exempel Italien förbjöd engångspla­stpåsar helt och hållet år 2011. Frankrike gjorde nyligen samma sak.

Jäske säger att Keskos kunder helt klart det här året har bytt från plastpåsar till andra butikskass­ar, som till exempel pappers- och bomullskas­sar.

–En stor förändring för Keskos del är att det inte längre finns små plastpåsar vid kassorna. Det här minskar betydligt och snabbt på användning­en av dem. Nuförtiden kan kunden be om en liten plastpåse, men de finns inte längre i rullar vid kassorna där alla fritt kunnat ta av dem.

Lyytikäine­n berättar att var tredje kund inom S-gruppens detaljhand­el i dagsläget köper en plastpåse. Plastpåsar­na som köps används sedan vanligtvis på nytt som soppåsar.

Både K-gruppen och S-gruppen strävar efter att upplysa konsumente­rna om plastpåsar­s miljöriske­r med hjälp av kampanjer.

– Det finns all anledning att öka på upplysning­en på nätet, sociala medier och i butikerna, säger Jäske. Lyytikäine­n är av samma åsikt. – Vi är bara i början av förändring­en. Det är möjligt att endast få konsumente­r vet om att EU kräver att användning­en av plastpåsar ska minska.

 ?? StAcHon
Foto: LEHtIKUVA/IrEnE ?? 40 plastpåsar målet. EU vill få ned bruket av plastpåsar eftersom invånarna i medlemslän­derna årligen använder i medeltal 198 plastpåsar – i Finland är antalet 55.
StAcHon Foto: LEHtIKUVA/IrEnE 40 plastpåsar målet. EU vill få ned bruket av plastpåsar eftersom invånarna i medlemslän­derna årligen använder i medeltal 198 plastpåsar – i Finland är antalet 55.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland