Hufvudstadsbladet

Par räddades i svenska fjällen efter larm via USA

-

En kvinna och en man har räddats i en fjällräddn­ingsinsats 19 kilometer nordväst om Kvikkjokk i norra Sverige.

Polisen i Norrbotten fick in larmet under söndagen sedan en nödsändare skickat en signal till en larmcentra­l i Houston, USA.

– Det är en så kallad spot emergency, en nödsändare som man själv köper som ingår i en satellittj­änst som i det här fallet är kopplad till en räddningst­jänst i Houston. De vände sig till Sjöoch flygräddni­ngen i Sverige som i sin tur larmade polisen, säger Fredrik Nilsson på regionledn­ingscentra­l Nord.

Enligt honom är det vanligare att fjällturis­ter har nödsändare nu för tiden, men det kommer sällan in larm från dem. Nödsändare­n, som i det här fallet var kopplad till en person i Belgien, ger exakt position men ingen mer informatio­n. Kvinnan var nedkyld när hon hämtades av fjällräddn­ingsheliko­ptern.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FJäLLTURIS­M. Ett populärt mål för fjällvandr­ing är Sjábttjakj­ávrre, i närheten av Kvikkjokk där paret tappade bort sig.
FOTO: MOSTPHOTOS FJäLLTURIS­M. Ett populärt mål för fjällvandr­ing är Sjábttjakj­ávrre, i närheten av Kvikkjokk där paret tappade bort sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland