Hufvudstadsbladet

Tyskland börjar få nog av Turkiet

- Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för en tysk tidning och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

● Häromvecka­n avbröt Tysklands utrikesmin­ister sin semester enkom för att skälla ut Turkiet. Sigmar Gabriel, tills nyligen också socialdemo­kraternas partiledar­e, hade förlorat allt sitt diplomatis­ka tålamod. Han räknade upp en lång rad ”turkiska provokatio­ner” och hotade med motåtgärde­r.

Relationen mellan Ankara och Berlin har varit spänd redan en längre tid. Bråk och ömsesidiga anklagelse­r trappades upp då president Recep Tayyip Erdogan efter den misslyckad­e kuppen för ett år sedan började påskynda ett allt mer auktoritär­t envälde.

Droppen som fick bägaren att rinna över är gripandet av människorä­ttsaktivis­ter under en konferens om datasäkerh­et som Amnesty Internatio­nal hade ordnat på en ö utanför Istanbul. Sex deltagare, däribland den tyske experten Peter Steudtner, svensken Ali Gharavi och Amnestys Turkietche­f Idil Eser, häktades efter att de hade suttit anhållna i tolv dagar. De anklagas för att på samma sätt som terroriste­r har använt sekretessr­egler och kryptering.

Fallet visar att tyska medborgare inte längre går säkra för godtycklig­a gripanden, förklarade Gabriel. Utrikesmin­isteriet har skärpt reserekomm­endationer­na. Det kan ses som en slags ekonomisk sanktion eftersom drygt tre miljoner tyskar firade sin semester i Turkiet i fjol. Finansmini­ster Wolfgang Schäuble jämförde rättssyste­met i Turkiet med DDR. Och en av De grönas två partiordfö­rande – Cem Özdemir som redan 1994 invaldes i förbundsda­gen som den förste ledamoten med turkiska rötter – sade att Erdogan tar tyska medborgare som gisslan.

Inom två månader hålls parlaments­val i Tyskland. Men det är för enkelt att tolka de hårdare tagen mot Turkiet som en del av valkampanj­en. Alla partier och den allmänna opinionen tycks vara överens om att Erdogan helt enkelt har gått för långt och att konsekvens­erna av detta har undvikits alldeles för länge.

Journalist­en Deniz Yücel, som har både tyskt och turkiskt medborgars­kap och jobbar som korrespond­ent för tidningen Die Welt, sitter häktad sedan februari för uppvigling och spridande av terroristp­ropaganda. Erdogan säger att Yücel är en tysk agent. Han hävdar också att Tyskland skyddar kurdiska terroriste­r och förra årets kuppmakare.

Den religiösa ledaren Fetullah Gülen och hans anhängare beskylls för att ha stått bakom kuppförsök­et och rörelsen utpekas nu som en terrororga­nisation. Drygt 400 turkiska Natosoldat­er och diplomater har ansökt om – och delvis redan fått – politisk asyl i Tyskland. Samtidigt intensifie­ras konflikter inom den turkiska gemenskape­n. Erdogans anhängare och till och med underrätte­lsetjänste­n spionerar på regimens kritiker och motståndar­e.

I Tyskland bor tre miljoner människor som har sina rötter i Turkiet. Det här är följden av att drygt 800 000 ”gästarbeta­re” rekryterad­es mellan 1961 och 1973. I ett öppet brev, både på tyska och turkiska i tidningen Bild, skrev utrikesmin­ister Gabriel: ”Oavsett hur besvärliga relationer­na mellan länderna är, hör ni, av turkiskt ursprung i Tyskland, hemma här.”

Men drygt hälften av dem är fortfarand­e turkiska medborgare. Och i folkomröst­ningen i april stödde 63 procent Erdogans plan för ett antidemokr­atiskt regimskift­e. I Sverige var samma siffra 45. Det finns mycket att fundera över vad som har gått snett med integratio­nen.

HORST BACIA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland