Hufvudstadsbladet

Ferrari firade i Ungern

- FREDRIK AF PETERSENS

Ungerns GP blev en total framgång för Ferrari. Sebastian Vettel vann före Kimi Räikkönen och de fick sällskap på pallen av Valtteri Bottas.

FORMEL 1 Loppet var också ett perfekt exempel på teamanda. Bottas släppte på 45:e varvet förbi Hamilton som tog upp jakten på Räikkönen.Det var ändå överenskom­met att ifall engelsmann­en inte klarar av att ta sig förbi Räikkönen, skulle han i sin tur släppa förbi Bottas och återställa den rättvisa ordningen. Det gjorde han på sista varvet.

Hos Ferrari var det aldrig någon diskussion. Tysken var snabbast i starten och ledde efter den första kurvan. Räikkönen la sig bakom och försvarade med bravur sin plats mot de få försök till attacker som Bottas och Hamilton gjorde. Men hade Räikkönen kunnat vinna loppet? Kanske om han inte hade gjort det lilla misstaget i kvalet.

– Även om jag startade som tvåa ville jag självklart vinna men det gick inte. Det är svårt att köra om på den här banan och man tar det alltid extra försiktigt när man kör mot stallkamra­ten. För att det skall gå enkelt måste killen framför göra ett misstag och det gjorde inte Sebastian, sade Räikkönen efter loppet.

Räikkönen tyckte att han gjorde en bra start men när duellen ner mot första kurvan är mot stallkompi­sen tar man inte i alltför hårt.

– Under loppet låg jag i mitten mellan Vettel och en Mercedes, som jagade mig hela tiden. Först var det Bottas och sedan Hamilton, men jag kände mig aldrig hotad på fullt allvar. Å andra sidan vet jag också hur snabba de kan vara på rakorna. Andra platsen här helt ok även om jag kanske var lite snabbare än Sebastian.

Bottas jagade sin landsman i många varv men kom aldrig tillräckli­gt nära. Han fick en tillsägels­e att släppa förbi Hamilton och låta honom försöka. Men engelsmann­en kom inte heller ifatt även om det såg så ut under några varv.

– Först och främst vill jag tacka Lewis och teamet för att de höll sitt ord om att vi skulle byta plats igen om han inte körde om Kimi, säger Bottas.

– Blev dock lite nervös för jag tappade ganska mycket till Lewis på grund av långsammar­e bilar som jag skulle varva. Kom ifatt igen och på sista varvet flyttade han sig. Vad som gör det hela så otroligt är att vi körde om en plats på pallen och viktiga poäng för VM-titeln.

Trots att Sebastian Vettel ledde hela loppet var det inte lätt.

– Jag hade problem med styrningen som inte var rak och drog till vänster. I vänsterkur­vorna var det ok men i de till höger kändes det underligt och det tog ett tag innan jag vande mig. Dessutom fick jag stränga order om att hålla mig borta från kantstenen. Så därför kändes loppet extra långt och jag drog en lättnadens suck när flaggan kom ut. Men så här efteråt spelar det ingen roll. Jag vann ju, säger Vettel.

– Måste också lovorda Kimi. Skönt att ha honom bakom sig för även om han är lite snabbare pressar han mig inte.

För Vettel och Ferrari var det här en härlig revansch för nederlaget på Silverston­e för två veckor sedan. Där var det Mercedes som vann dubbelt.

På tisdag och onsdag körs en test med gamla och unga förare på Hungarorin­g och sedan blir det en lång paus. Räikkönen tänker tillbringa den med familjen. Bottas skall åka hem till Finland. Bada bastu och dricka en öl.

Nästa lopp är klassikern Belgiens GP den 27 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland