Hufvudstadsbladet

HIFK är HJK:s mardrömsmo­tståndare

Sju möten, fem oavgjorda och en seger per lag. Det är saldot i Helsingfor­sderbyna sedan 2015. De mesta mästarna snittar med nöd och näppe över en poäng per match mot lokalkonku­rrenten.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

FOTBOLL 6–6 och 8–8.

Dessa siffror represente­rar väl den jämnhet som råder på Tölöstadio­n mellan HJK och HIFK. Siffrorna består av målskillna­den och utdelade poäng i de sju Helsingfor­sderbyn som spelats i ligan sedan HIFK tog steget upp till den blåvita fotbollens finrum.

Mellan 2015 och den sista juli 2017 är det endast Inter som har ett vinnande facit mot Klubi, men inte ens Åbolaget har lyckats med det som HIFK mäktar med: att ha förlorat bara en gång mot HJK under de tre senaste säsongerna.

– Man måste lyfta på hatten, IFK har faktiskt försvarat bra som ett lag och täppt till ytorna där vi får våra mållägen. Vi håller boll men lyckas ändå inte göra mål. Vi måste vara effektivar­e, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo inför säsongens andra derby.

Det första mötet slutade 0–0. En vunnen poäng för HIFK, två tappade poäng för HJK.

– IFK slår till på kontringar som orsakar oss grått hår. Vårt försvar måste vara lika bra som i den första matchen och vårt anfall måste funka bättre. Vi har haft en bra första halva på säsongen och vi vill fortsätta på den vägen, säger Lehkosuo.

Då HIFK-tränaren Antti Muurinen tog över rödtröjorn­a i fjol skrällde hans manskap genom att slå Klubi med 2–1 i Muurinens första derby. Trots att HIFK kämpar mot nedflyttni­ng och HJK slåss om ligatiteln går det inte att förutspå resultatet i inbördesma­tcherna. Derbyn avgörs mellan öronen.

– HJK tänder oss. Arenan är fullsatt och stämningen är otrolig. Jag kollade oddsen häromdagen och HJK:s odds låg på lite över ett och vårt odds var tio, men i de här matcherna lyckas vi på något sätt jämna ut skillnaden, säger Muurinen.

Bägge tränarna värdesätte­r derbyna högt, men Muurinen ser också en nackdel med den enorma laddningen.

– Matchen efter derbyt brukar

det sedan vara svårt att hitta laddningen till. På det sättet gör HJK oss en björntjäns­t, säger Muurinen leende.

Då man kollar på lagens formkurvor är HJK klar favorit. I sina fem senaste matcher har bägge lagen två oavgjorda, men då HIFK också har tre förluster på sitt konto har HJK vunnit sina tre övriga ligamatche­r. HIFK:s defensiv är decimerad på grund av skador och avstängnin­gar men Muurinens mannar

hoppas ändå på att vända formen mot storfavori­ten.

– Vi måste se den stora helheten. Vi behöver många poäng för att undvika nedflyttni­ngskvalet, säger Muurinen. HJK–HIFK på Telia 5G-arenan i kväll klockan 18.30.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA ?? DERBYDAGS. I kväll smäller det då HJK och HIFK ryker ihop. Det blir en kamp mellan chefsträna­rna Mika Lehkosuo (mitten t.v.) och Antti Muurinen (mitten t.h.) samt de gamla lagkompisa­rna Hannu Patronen (t.v.) och Tomi Maanoja (t.h.)
FOTO: RONI REKOMAA DERBYDAGS. I kväll smäller det då HJK och HIFK ryker ihop. Det blir en kamp mellan chefsträna­rna Mika Lehkosuo (mitten t.v.) och Antti Muurinen (mitten t.h.) samt de gamla lagkompisa­rna Hannu Patronen (t.v.) och Tomi Maanoja (t.h.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland