Hufvudstadsbladet

Danmark klart för semifinal efter en thriller

Danmark besegrade Tyskland i den andra EM-kvartsfina­len i fotboll med siffrorna 2-1. Det betyder ett maktskifte i europeisk damfotboll då Tyskland tidigare vunnit sex Europamäst­erskap på raken. Trots en fartfylld och jämn match kommer kvartsfina­len att ko

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

FOTBOLL Kvartsfina­len mellan Danmark och Tyskland skulle ursprungli­gen spelas sent på lördag kväll, men ösregnet gjorde spelplanen oduglig. Det ledde till att matchen flyttades till söndag förmiddag. Matchen blev till slut en fartfylld, underhålla­nde och jämn drabbning och båda lagen kom till bra mållägen redan i första halvlek.

Öppningsmå­let gjordes redan i den tredje spelminute­n då den tyska mittfältar­en Isabel Kerschowsk­i avancerade längs vänstra flanken och sköt ett skott från en svår vinkel. Den danske målvakten Stina Lykke Petersen försökte styra skottet över målet till hörna, men lyckades enbart parera bollen in i eget mål. Tyskland 1, Danmark 0.

Trots flera lägen stod samma siff- ror på tavlan då lagen styrde mot omklädning­srummen i pausen.

Tidigt i andra halvlek slog Danmark till. Den danske anfallaren Stine Larsen går in i en närkamp på högra sidan, och linjedomar­en signalerar för en dansk frispark. Den ungerska huvuddomar­en Katalin Kulcsár tillåter ändå spelet att fortsätta efter att Larsen lyckas bryta sig ur situatione­n med bollen. Det tyska försvaret fryser totalt i väntan på frisparken och Larsen får fritt sätta ett inlägg in i boxen, där Nadia Nadim lika lätt nickar in 1-1 målet.

Stunderna efter målet var Tyskland i total chock och Danmark öste in chanser mot det tyska målet. Till slut fick ändå tyskarna igen ett bättre grepp om matchen.

Avgörandet kom under den åttiotredj­e minuten då den danska försvarare­n Theresa Nielsen nickade in 2-1. Målet verkade identiskt med Danmarks första, men den här gången fanns det ingen ursäkt för den lata markeringe­n från det tyska försvaret.

Danmark går vidare till semifinal och möter antingen Österrike eller Spanien som spelade sin egen kvartsfina­l på söndagskvä­llen. Matchen var 0-0 efter ordinariet­id och gick till förlängnin­g.

Nederlände­rna vann över Sverige med siffrorna 2-0 på lördagen. I semifinale­n möter de vinnaren från matchparet Frankrike-England som också spelades sent på söndagen.

?? FOTO: AFPLEHTIKU­VA / TOBIAS SCHWARZ ?? DANSKT FIRANDE. Danmark går vidare till semifinal efter en fin vändning mot Tyskland.