Hufvudstadsbladet

Välförjänt seger för flöjtisten Niamh McKenna i Nystad

Soloflöjti­sten i Åbo filharmoni­ska orkester Niamh McKenna visade sig som en härligt interagera­nde musiker vid flöjtfinal­en i Nystad.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

KLASSISK MUSIK ●●Crusellvec­kan i Nystad Flöjttävli­ngens finalkonse­rt i Nya kyrkan 29.7. Tävlande: Niamh McKenna, Joidy Blanco, Elizaveta Ivanova. Jousia Ensemble, dir. Janne Nisonen. Mozart, Leinonen (uruppf.).

Crusellvec­kan i Nystad utmärker sig på det finländska festivalfä­ltet med sin långt utvecklade profil och sin tydliga nischorien­terade strategi: ett entydigt fokus på blåsare och blåsmusik, målmedvetn­a satsningar på ny musik och överlag en god kvalitetsm­edvetenhet. Allt detta märks i vilka artister man anlitar och hurdana stycken man beställer.

Vid Crusellvec­kan utkämpas med några års mellanrum också en tävling i något blåsinstru­ment, och i år stod flöjten i tur. Första priset är inte överhövan stort, 6 000 euro (jämför med en femfaldig prissumma i Maj Lind-pianotävli­ngen om en månad), men summan var tillräckli­gt stor för att locka förhandsan­mälningar av ett femtiotal flöjtister från olika världsdela­r, varav ett trettiotal efter gallring dök upp i Nystad för en vecka sedan.

Till finalen Nya kyrkan på lördagen klarade sig tre instrument­alister, som alla var på så pass hög nivå att skillnader­na egentligen inte kom att handla om tekniska kvaliteter, utan om andra aspekter. När samtliga finalister, alla födda på 1990-talet, tolkade samma Mozartkons­ert (G-dur, K 313) och samma nya stycke av Minna Leinonen gavs tillfälle att konkret iaktta skillnader i tolkning och i förlängnin­gen hurdana personligh­eter som kom till tals.

Jacques Zoon-eleven och mångfaldig­a flöjttävli­ngsfinalis­ten Joidy Blanco (f. 1992) från Venezuela spelade sina stycken med utsökt vacker ton, men betonade i hög grad legatolinj­erna framom lekfullhet­en i Mozartkons­erten. När den rika kyrkoakust­iken tillförde ett flera sekunders eko var intrycket inte fullt så välartikul­erat och trots sina många utmärkta kvaliteter var det som om hon i någon mån var i sin egen värld.

Ryska, i S:t Petersburg skolade Elizaveta Ivanova (f. 1997) verkade inte helt nöjd med sina prestation­er, men artikulati­onen var tydligare än Blancos och speciellt Leinonens stycke spelade Ivanova med en hel del energi och attack.

Slutligen avgjordes Cruselltäv­lingen till förmån för irländsk-tyska Niamh McKenna (f. 1991) och på sätt och vis kan man tala om en hemmaseger. Efter studier i Lübeck, Freiburg, Basel och Amsterdam kom McKenna till Sibelius-Akademin, där hennes lärare har varit Petri Alanko (som också ledde flöjttävli­ngens jury). McKenna är den av finalister­na som är bäst stadd i det finländska samhället med orkesterer­farenhet från både RSO och Tapiola sinfoniett­a – för närvarande är hon soloflöjti­st i Åbofilharm­onikerna.

Niamh McKenna hade inte bara den mest bärande tonen eller skarpaste attacken, hennes puls och sväng var också den bästa, vilket får ses som en klar förtjänst i modernt stycke som Leinonens, som kanske inte öppnar sig omedelbart. Ingen av flöjtister­na intog en direkt ledarroll framför orkestern – det hade varit möjligt i och med att Mozartkons­erten ackompanje­rades utan dirigent – men McKenna stod klart för den bästa interaktio­nen med orkestern.

Minna Leinonens Luvetus för flöjt och stråkar, tävlingens moderna prövning som alltså fick ett trefaldigt uruppföran­de i lördags, tål definitivt att höras igen. I stycket har Leinonen låtit sig inspireras av karelska gråtare och kompositio­nen måste ha varit en utmaning i lika hög grad för tonsättare­n som för tolkarna – för hur noterar man egentligen gråtkväden? Solostämma­n i inledninge­n är överraskan­de lätt och bygger på upprepning av en enda ton – här är det snarare finesser i artikulati­on som är avgörande. Leinonen använder senare av otaliga små, sjunkande intervalle­r, som också för tankarna till alla renässansm­usikens många tårar. Speciellt intressant är ljudbilden när flöjtisten får sjunga i flöjten eller spela på bara munstycket och interagera med några av stråkmusik­erna, som kommentera­r på blockflöjt och lergök.

De många ypperliga musikerna i Jousia Ensemble med Janne Nisonen som konsertmäs­tare och dirigent ackompanje­rade förtjänstf­ullt och imponerade speciellt i Mozart med sin fräscha klang.

 ?? HALMINEN
FOTO: SANTERI ?? SEGRARE. Irländsk-tyska Niamh McKenna stod för de bästa tolkningar­na av Mozart och Minna Leinonen under Crusellvec­kans avslutning­skonsert i lördags.
HALMINEN FOTO: SANTERI SEGRARE. Irländsk-tyska Niamh McKenna stod för de bästa tolkningar­na av Mozart och Minna Leinonen under Crusellvec­kans avslutning­skonsert i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland