Hufvudstadsbladet

”Tolerans och öppenhet är Finlands finaste sidor”

VEM: Tiina Kukkamaa-Bah, 40, från Helsingfor­s. VAR: Warszawa i Polen.

- HEIDI HAKALA/ SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

Att komma från Finland, ett av världens mest jämställda länder, till det politiskt konservati­va Polen för att jobba med jämställdh­etsfrågor är inte det lättaste.

Tiden i Polen har fått Tiina Kukkamaa-Bah att uppskatta den finländska toleransen och öppenheten allt mer.

Hon jobbar sedan ungefär ett år tillbaka för OSSE (Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa) i Warszawa, där hon är chef för enheten för demokrati och jämställdh­et.

– Som finländare är det roligt att resa runt i världen, för Finland är ett litet, neutralt land som är känt för positiva saker som utbildning, ren natur och teknologi, säger hon.

I Polen har Finland ett gott rykte. Kukkamaa-Bah stöter ofta på polacker som säger att de gärna vill besöka landet, som främst är känt för sin rena luft, skogar, sjöar och fjäll – men också för att vara ett jämställt land.

Många polacker hon träffat har beklagat Polens trångsynta och konservati­va politiska kultur, och undrat vad det finns för en finländare att hämta i Polen.

– Tiden här har fått mig att uppskatta det mångkultur­ella och toleranta Finland. Mitt Finland är ett internatio­nellt land där mänskliga rättighete­r värderas högt och man bär sitt ansvar i flyktingkr­isen, säger hon.

Trots att den Finlandsbi­lden fått sig en törn under de senaste åren, då allt fler nationalis­tiska och konservati­va röster höjts, tycker hon ändå att Finland agerar relativt ansvarsful­lt jämfört med många andra länder.

I Polen, till exempel, har regeringen bestämt att landet över huvud taget inte deltar i EU:s program för omplacerin­g och integratio­n av flyktingar.

– Polen är ett extremt homogent land. Man ser sällan utlänninga­r i Warszawas gatubild, särskilt inte sådana som kommer från länder långt borta, säger hon.

Med partiet Lag och rättvisa som ledande regeringsp­arti har Polen blivit allt mer konservati­vt. Kring jul utestängde­s opposition­ens riksdagsle­damöter från budgetomrö­stningen i riksdagen och i höstas försökte Lag och rättvisa skärpa abortlagst­iftningen i landet, trots att den redan hör till de strängaste i Europa.

– Men de lyckades inte. I den så kallade ”svarta protesten” samlades kvinnor från hela landet för att demonstrer­a mot regeringen­s planer, vilket åtminstone tillfällig­t fick regeringen att dra tillbaka förslaget, säger hon.

Tyvärr verkar regeringen fortfarand­e ha som mål att begränsa kvinnors sexuella rättighete­r och styra över deras reprodukti­on, säger Kukkamaa-Bah.

– I maj skärpte man reglerna kring dagen-efter-piller och nu är de svårare att få tag på än tidigare. Polen är ett starkt katolskt land och för en sekularise­rad finländare är det här svårt att förstå och relatera till, säger hon.

Som resmål rekommende­rar hon ändå Warszawa. Priserna är förmånliga och det är lätt att ta sig runt i staden.

– Man kan uppleva både landets kommunisti­ska historia och djupdyka i det moderna Warszawas hipsterkul­tur. Det pågår också en enorm vegetarisk boom i staden och här finns många fler vegetarisk­a restaurang­er än i Helsingfor­s, säger hon.

 ?? Foto: SPt ?? HEmmA bäSt. Tiden i Warszawa har fått Tiina Kukkamaa-Bah att uppskatta det mångkultur­ella och toleranta Finland. – Polen är ett extremt homogent land. Man ser sällan utlänninga­r i Warszawas gatubild, särskilt inte sådana som kommer från länder långt...
Foto: SPt HEmmA bäSt. Tiden i Warszawa har fått Tiina Kukkamaa-Bah att uppskatta det mångkultur­ella och toleranta Finland. – Polen är ett extremt homogent land. Man ser sällan utlänninga­r i Warszawas gatubild, särskilt inte sådana som kommer från länder långt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland