Hufvudstadsbladet

Vemodigt i västerled

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Det finns gott om vittnesmål om de finländska krigsbarne­n, många av dem traumatise­rade för livet. Men vad hände egentligen med den därpå följande generation­en, de som på 1960–70-talet tog sitt pick och pack?

Det är ett ämne som Susanna Alakoski betade av i Svinalängo­rna, romanen och filmen (som de facto var bra mycket starkare än den litterära förlagan). Personlige­n jobbade underteckn­ad en gång i tiden som hemsamarit i Nacka och jag kan intyga att verklighet­en var allt annat än vacker.

Här talar vi om invandrare som trots tiotals år i Sverige, i regel verksamma inom tillverkni­ngsindustr­in, inte talade många ord svenska och som omgavs av kompisar endast när folkpensio­nen betalades ut. Ja, plus att banden till det gamla landet var i det närmaste obefintlig­a.

Mera om detta i Mika Ronkainens Ingen riktig finne (Lauluja koti-ikävästä, Finland/Sverige 2013), en dokumentär som frilansar som roadmovie.

Filmen kretsar kring Kai Latvalehto, den i Uleåborg bosatta exmusikern som föddes i Finland men som växte upp i Sverige (rättare sagt i Göteborgst­rakten), bara för att i tonåren återigen byta miljö.

Resultatet var en känsla av rot- löshet och utanförska­p – gånger två – som ännu i vuxen ålder gör sig påmind. Eller som han själv säger: ”Jag har världens finaste fru, en härlig son, men ändå känner jag mig inte hel. En del av mig blev kvar i Sverige.”

I ett försök att komma underfund med sina känslor åtar sig Kai och pappa Tauno därför att återbesöka de gamla hemknutarn­a. Det är upptakten till en finstämd och gripande odyssé som präglas av såväl kära återseende­n som bittra minnen, även skamkänslo­r.

Men samtidigt som Ingen riktig finne utvecklar sig till en i högsta grad personlig expedition fungerar filmen också som kommentar till det faktum att en nation som för ett fåtal årtionden sedan drog västerut i stora skaror – på jakt efter jobb och försörjnin­g – nu tenderar att vända ryggen åt sina egna invandrare.

Men i filmen finns också en annan poäng, en betydligt trevligare sådan. Att vara finne – eller finlandssv­ensk för den delen – i Sverige är inte längre en skam.

Därav de utomordent­ligt vemodiga musiknumre­n, med Anna Järvinen et consortes, som punkterar handlingen. Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: YLE ?? ÅTERBESöK. Kai och hans pappa Tauno åker till Göteborg.
FOTO: YLE ÅTERBESöK. Kai och hans pappa Tauno åker till Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland