Hufvudstadsbladet

Dansk religionsh­istoria

- YLE-HBL

■ Historien om kristendom­en i Danmark är en dramatisk berättelse om brutal maktkamp, häxbrännin­gar, folkuppror och spirande demokrati från vikingatid­en fram till i dag. I den sexdelade serien 1000 års tro (Danmark 2016) undersöker programvär­den Cecilie Nielsen de många turerna som ledde fram till att det i dag finns en Jesusfigur i de danska passen, att man hissar korsflagga­n och att drottninge­n varje år avslutar sitt nyårstal med orden ”gud bevare Danmark”. Kristendom­en har haft en helt avgörande betydelse för det Danmark vi känner i dag.

I det första programmet handlar det bland annat om kungen Harald Blåtand och huruvida han lyckades göra danskarna kristna när han reste Jellingest­enen år 965. Vi befinner oss alltså på vikingatid­en och på stenen finns just den Jesusfigur som återfinns i de danska passen. Att Blåtand kände sig pressad från det enorma tysk-romerska riket och därtill hade stora tankar om sig själv bidrog med största sannolikhe­t till att kristendom­en fick fotfäste Danmark.

I de övriga programmen fokuserar Nielsen på hur den katolska kyrkan blev den dominerand­e makten tillsamman­s med kungen i det medeltida Danmark, reformatio­nen då kung Kristian III tog maken från den katolska kyrkan, varför konfirmati­onen infördes 1736 och vad det betydde för befolkning­en, religionsf­riheten 1849, och slutligen kvinnornas roll i kyrkan samt vilket förhålland­e danskarna har till religion och kyrkan i dag. Yle Fem 18.30, repris tisdag 10.00

 ?? FOTO: DR/YLE ?? TRO. Cecilie Nielsen undersöker Danmarks kristna historia.
FOTO: DR/YLE TRO. Cecilie Nielsen undersöker Danmarks kristna historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland