Hufvudstadsbladet

Oklart hur sanktioner påverkar här

Stora ryska energiproj­ekt ger jobb i Finland

- HBL-FNB

Hur USA:s planerade nya sanktioner mot Ryssland slår mot finländska företag är svårt att förutspå i det här läget, konstatera­r direktör Jouni Hakala vid Finlands näringsliv EK.

– Om handeln med Ryssland minskar påverkar det indirekt små och medelstora företag här, men först på längre sikt, säger Hakala.

Inom EU oroar man sig för att de nya sanktioner­na skulle slå mot energisekt­orn. Den planerade naturgasle­dningen Nord Stream 2 har av USA betraktats som en säkerhetsr­isk, medan Tyskland ställt sig bakom projektet. Projektets rörupplag ger jobb till exempel i Kotka och i Hangö.

Ryska Rosatom bygger också Fennovoima­s planerade kärnkraftv­erk i Pyhäjoki. Rosatom är dessutom stor delägare i kärnkraftv­erket.

USA:s planerade, nya sanktioner mot Ryssland har fått inte bara de ryska myndighete­rna utan även EU att reagera. Exakt hur sanktioner­na kan tänkas slå mot företag inom unionen är ändå oklart ännu.

– Om handeln med Ryssland minskar påverkar det förstås små och medelstora företag hos oss åtminstone indirekt. Exakt hur sanktioner­na slår ser vi säkert först på längre sikt, säger Jouni Hakala.

Enligt honom gynnas alla av en vital ekonomi, också de mindre företagen. Hakala frågar sig ändå om någon i nuläget kan veta exakt vilken inverkan USA:s sanktioner kommer att ha.

Enligt Finsk-ryska handelskam­marens senaste barometer har tron på möjlighete­rna att investera i Ryssland ökat bland de finländska företagen. Konkreta större investerin­gar har få hittills gjort.

Handeln mellan Finland och Ryssland har ökat i år, främst ef- ter att recessione­n nu ser ut att vara över i båda länderna och ekonomiern­a växer igen.

President Vladimir Putin sade vid sitt besök i Nyslott förra veckan att han hoppas att det ekonomiska utbytet mellan Finland och Ryssland fortsätter att växa.

Oro inom EU

USA:s eventuella nya sanktioner mot Ryssland har väckt oro i EU eftersom de kan riktas mot energisekt­orn. EU har försökt bli mindre beroende av Ryssland inom energisekt­orn, men cirka en tredjedel av den naturgas som används kommer fortfarand­e från Ryssland.

Gasledning­en Nord Stream 2 som byggs och ska löpa från Ryssland till Tyskland skulle öka den ryska naturgasen­s andel i EU ytterligar­e. Flera EU-länder har motsatt sig projektet, men speciellt Tyskland stöder den nya ledningen. Nord Stream 2 har redan rör för den nya ledningen i till exempel Kotka och Hangö.

Ett annat stort energiproj­ekt är Fennovoima­s kärnkraftv­erk i Pyhäjoki, där ryska Rosatom är delägare och nyckelfärd­ig leverantör av kraftverke­t. Kärnkraftv­erket på Hanhikiviu­dden sysselsätt­er många finländska underlever­antörer.

Stor politisk fråga

EU-kommission­en uppgav i förra veckan att man är redo att agera om det verkar som att USA:s nya sanktioner kan skada EU. Unionens och USA:s tidigare sanktioner mot Ryssland infördes som motreaktio­n på krisen i Ukraina och Rysslands annekterin­g av Krim, men USA:s nya sanktioner är en reaktion på Rysslands eventuella inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet i fjol.

– Hur unionen ska reagera i relation till USA:s planer är säkert en stor politisk fråga inom EU, säger Hakala.

 ?? FOTO: NORD STREAM ?? ORO FöR ENERGISEKT­ORN. Naturgasle­dningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland kan påverkas av sanktioner­na. Det pågående byggprojek­tet har rörupplag i Kotka och i Hangö.
FOTO: NORD STREAM ORO FöR ENERGISEKT­ORN. Naturgasle­dningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland kan påverkas av sanktioner­na. Det pågående byggprojek­tet har rörupplag i Kotka och i Hangö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland