Hufvudstadsbladet

Hoppet om bättre relationer mellan USA och Ryssland bleknar

Ryssland försvarar sitt beslut att tvinga USA skära ned sin diplomatis­ka personal i landet med hundratals personer. Enligt Rysslands president Vladimir Putin ”har man väntat tillräckli­gt länge i hopp om att situatione­n kanske skulle förändras till det bät

- FNB–AFP

Vladimir Putin tillkännag­av sent på söndagen att USA måste minska sin diplomatis­ka personal med 755 anställda. Det här var Rysslands motdrag sedan den amerikansk­a kongressen röstat igenom nya sanktioner mot landet.

Sanktioner­na ska ännu godkännas av USA:s president Donald Trump, men Ryssland ville inte vänta på Trumps underskrif­t utan svarade genast.

Kremls talesman Dmitrij Peskov säger att det är USA:s sak att välja vem som får gå. Enligt Peskov kan de 755 personerna omfatta även ryska medborgare som arbetar för USA:s ambassad, rapportera­r Reuters.

”Schizofren­in måste botas”

Ryssland ser ut att ha gett upp hoppet om att relationer­na till USA kan förbättras under den närmaste tiden.

Enligt Peskov måste den ”allt värre politiska schizofren­in” i Washington botas” om relationer­na mellan de två länderna ska kunna repareras. Han medger dock att de två sidorna ser ut att vara ”långt från” någon förbättrin­g av relationer­na.

Peskov håller dock fast vid att Ryssland är angeläget om att fortsätta samarbetet på områden som sammanfall­er med deras intressen. Han lät förstå att Ryssland fortsatt är intressera­t av ett samarbete om Syrien efter att ha kommit överens om ett eldupphör med USA i den södra delen av det krigshärja­de landet.

”Beklagligt och obefogat”

USA:s utrikesmin­isterium betecknade Rysslands drag som ”beklagligt och obefogat”. Utrikesmin­isteriet sade att man håller på och analyserar följderna av nedskärnin­garna och funderar på hur man ska svara Ryssland.

USA:s vice president Mike Pence, som var på besök i Estland, sade att ”vi hoppas på bättre dagar, på bättre relationer till Ryssland”.

Han betonade att Moskvas diplomatis­ka åtgärd ”inte kommer att minska USA:s åtaganden för landets säkerhet och de allierades säkerhet”.

USA har inte velat uppge hur stor personalen är vid den amerikansk­a ambassaden i Moskva och konsulaten i St Petersburg, Jekaterinb­urg och Vladivosto­k. Men det ser ut som om en mycket stor del av de drabbade kommer att vara ryssar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MLADEN ANTONOV ?? Ryssland svarar på USA:s ekonomiska sanktioner genom att tvinga USA att skära i sin diplomatis­ka personal på bland annat ambassaden i Moskva.
FOTO: LEHTIKUVA/MLADEN ANTONOV Ryssland svarar på USA:s ekonomiska sanktioner genom att tvinga USA att skära i sin diplomatis­ka personal på bland annat ambassaden i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland