Hufvudstadsbladet

Finsk gisslan i Kabul vädjar för sitt liv

Den kvinnliga gisslan som fördes bort av en eller flera kidnappare i Kabul den 21 maj vädjar för sitt liv på en video som lagts upp på Facebook. Finska myndighete­r vädjar i sin tur till medierna att inte publicera videon eftersom det kan riskera gisslans

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

På videon talar kvinnan på engelska om ”en kidnappare”. Hon säger att det kan ske någonting hemskt med henne om kidnappare­n inte får de pengar denne bett om.

Det är fortfarand­e oklart om det är en terroristo­rganisatio­n eller en enskild kriminell som står bakom kidnappnin­gen.

Kvinnan riktar sin vädjan om hjälp med lösensumma­n till det kristliga samfund hon jobbade för i Afghanista­n.

Hon hann jobba i tre månader för organisati­onen Operation Mercy innan hon kidnappade­s. Attack- en var synnerlige­n våldsam. Hennes tyska rumskamrat dödades liksom deras afghanska livvakt som fick halsen avskuren.

Enligt Helsingin Sanomat som sett videon verkar den 37-åriga kvinnan till det yttre lugn på snutten, som är en minut lång. Hon säger där sitt namn iförd en slöja mot vit bakgrund.

UM ger inga detaljer

I ett kort meddelande från Utrikesmin­isteriet nämns videon på Facebook. UM påpekar att all publicitet riskerar gisslans liv och försvårar ”situatione­ns skötsel”. Hur UM arbetar i fallet avslöjar man inte. Enligt pressmedde­landet kommer UM inte att berätta några detaljer om gisslans person eller identitet. Gisslans anhöriga ber också om att deras integritet respektera­s.

Utrikesmin­ister Timo Soini kräver i samma meddelande att gisslan omedelbart friges, samtidigt som han fördömer kidnappnin­gen och alla former av utpressnin­g och grymhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland