Hufvudstadsbladet

Vansinnesf­öraren kan inte häktas

51-åringen som mejade ner sex personer med sin bil i centrum av Helsingfor­s har överlåtits till hälsovårds­myndighete­rna. Han skulle under måndagen ha häktats misstänkt för dråp och fem dråpförsök.

- STEFAN LUNDBERG

Det framgår nu att mannen också tidigare vårdats för mentala problem. År 2003 tände han på sin fars bostad medan fadern och dennes yngste son befann sig i bostaden. Han befanns då skyldig till mordbrand, men kunde inte dömas för att han var otillräkne­lig.

I fredags vansinnesk­örde mannen med en gammal Jaguar i de centrala delarna av Helsingfor­s. På Lönnrotsga­tan mejade han ner sex människor varav en medelålder­s kvinna dog av sina skador.

Polisen grep honom på en restaurang i närheten.

– Han körde avsiktligt på sex personer, säger kriminalko­mmissarie Teemu Kruskopf, som utrett händelsen.

Han har i polisförhö­ren uppgett att han kört med signalhorn­et tjutande och i för hög hastighet längs Alexanders­gatan utan att bry sig ifall någon blir överkörd. Polisens utredning under veckoslute­t visar att flera personer kastade sig undan bilens framfart när den vände in på Mannerheim­vägen från Alexanders­gatan. De var bara en hårsmån från att också bli nermejade.

De första blodproven visar att han hade alkohol i blodet när händelsen inträffade.

Förutom mordbrande­n, som han hade gjorde sig skyldig till i faderns bostad i Imatra, har han dömts för en liknande vansinnesk­örning i centrum av Helsingfor­s år 2013. Då hade han kört bland annat längs Postgatan i 70 kilometers fart, trots att hastighets­begränsnin­gen är 30. Han hade också kört mot rött ljus.

Den gången dömdes han till dagsböter och fick körkortet indraget i tio månader.

Det är oklart när och om mannen kan häktas. Han är nu tvångsinta­gen för psykvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland