Hufvudstadsbladet

Flow blir startskott­et för den flytande nattklubbe­n

Nattliv Sugen på sjömansfes­t? På nyöppnade Merikerho i Sörnäs dansar du i magen på ett gammalt fraktfarty­g.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Våren 2016 berättade en glädjestrå­lande Tapio Mäkelä för HBL att en liten del av hans forna Mbar håller på att återuppstå. Mbar och dess oerhört populära uteserveri­ng hade tvingats stänga när Amos Rexmuseet började byggas på Glaspalats­ets gård, men lagom till sommaren skulle en ny fartygsklu­bb med Mäkelä vid rodret öppna vid Sörnäs strandväg. Så blev det inte. – Jag hade liksom tänkt att jag tar en båt och bygger en uteserveri­ng på däck. Men det tyckte inte byggnadsve­rket. De tyckte att jag har skapat en nykonstruk­tion, säger Mäkelä.

Tekniskt sett var klubbfarty­get alltså mera klubb än fartyg, vilket innebar att Mäkelä fick börja beta av en lång lista med krav. Merikerhos däck består till exempel nu av en stålkonstr­uktion utan like, där varje svetsfog både svetsats och övervakats av specialist­er på just den typen av fog.

– Och sen blev det förstås vinter och då gick det inte att bygga. Däck- et var som en skridskoba­na, säger Mäkelä.

Öppnar till Flow

Men för två veckor sedan kunde klubbens övre våning äntligen öppna för besökare. När HBL besöker fartyget mitt på en vardag är många platser fullsatta, och recensione­r på Facebook visar att draget är stort: av 74 personer tycker 73 att fartyget är värt fulla poäng. Mbar-nostalgin spelar säkert in för när Mäkelä rör sig på däck möts han av både ryggdunk och glada hälsningar. Många har väntat på det här.

Bravuren finns ändå inuti det nederländs­ka fartyget. Mäkelä leder oss ner till klubbutrym­met som man aldrig skulle gissa är ett fartygsskr­ov, främst på grund av akustiken. Mäkelä har sett till att musiken ska ha ett fint nytt hem att flytta in i och vill inte ha några ekon rullande mellan skeppsvägg­arna.

– Tyngdpunkt­en ligger på drum’n’bass och techno men klubben kommer också att bjuda på livemusik, bluegrass och mycket annat, säger han.

Under Flow-festivalen­s öppningshe­lg invigs också denna del av Merikerho.

Nya möjlighete­r till kulturarbe­te

För Mäkelä är Merikerho början på något nytt.

– Visst blev jag besviken och lite bitter när vi blev utslängda från Glaspalats­et, men för att vara riktigt ärlig kände jag att Mbar började bli för färdigt, vi var inte så öppna för nya saker. Ett problem var att barens inomhusutr­ymmen var så små. På Merikerho finns det verkliga förutsättn­ingar att skapa en öppen plattform och göra också annat kulturarbe­te än musik, säger han.

Platsen är för Mäkelä perfekt. På andra sidan om Sörnäs strandväg ligger nattklubba­rna Kaiku, Kuudes Linja och Siltanen, Teaterhögs­kolan finns kring hörnet och ett stenkast bort ligger det konstnärli­ga området Södervik. Vägg i vägg med Merikerho håller också

På Merikerho finns det verkliga förutsättn­ingar att skapa en öppen plattform och göra också annat kulturarbe­te än musik. Tapio Mäkelä Krögare

en krögare på att bygga en liten restaurang­värld med en stor uteserveri­ng och containerk­ök. Det samarbetet kommer att gynna både Merikerho och grannen, tror Mäkelä.

– Kulturcent­ret Gloria och Elmu bygger dessutom om varsin gasklocka i Södervik till egna lokaler. Området kommer att bli stadens riktiga kulturcent­rum.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? NYSTART. Med Merikerho återuppstå­r en bra scen för techno och drum’n’bass, säger krögaren Tapio Mäkelä.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON NYSTART. Med Merikerho återuppstå­r en bra scen för techno och drum’n’bass, säger krögaren Tapio Mäkelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland