Hufvudstadsbladet

Finland lockar EU-verk till Vallgård

Finland har lämnat in sin ansökan till EU om att Europeiska läkemedels­myndighete­n EMA ska flytta från London till Helsingfor­s.

-

Myndighete­n är tvungen att flytta till ett annat medlemslan­d på grund av Storbritan­niens utträde ur unionen.

I Finlands ansökan betonas faktum att läkemedels­myndighete­n EMA tillsamman­s med kemikaliem­yndigheten ECHA, som redan finns sig i Helsingfor­s, skulle bilda ett centrum för spetskunsk­ap inom hälsovårde­n.

– Om EMA och ECHA befann sig i samma stad skulle det ge myndighete­rna möjlighete­n att utnyttja varandras resurser och skapa ett centrum med två myndighete­r som båda kräver specialkun­nande, säger Socialoch hälsovårds­minister Pirkko Mattila (NA) som ansvarat för ansökans förberedni­ng.

Ny fastighet byggs

– Helsingfor­s är redan bland de bästa platserna i Europa för forskning, utveckling och affärsverk­samhet inom hälsovård och hälsotekno­logi, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori i ett pressmedde­lande.

Social- och hälsovårds­ministerie­t uppger att en ny fastighet i Vallgård erbjuds åt myndighete­ns cirka 900 anställda. Fastighete­n, som håller på att byggas, ligger intill Meiras kafferoste­ri.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t har bland annat Sverige och Danmark redan lämnat in sina ansökninga­r. De flesta EU-länderna är intressera­de av EMA.

Beslut i november

Till kriteriern­a för att bli vald hör bland annat att fastighete­n omedelbart måste gå att ta i bruk, värdstaden och verksamhet­sstället ska vara lätta att nå och att myndighete­ns verksamhet inte ska avbrytas. Socialoch hälsovårds­ministerie­t betonar att Helsingfor­s och den föreslagna fastighete­n uppfyller alla kriterier.

Även Vapaavuori understryk­er att flytten från London till Helsingfor­s skulle vara snabb och smärtfri.

– Av detta finns det en massa exempel av andra liknande projekt.

Beslutet om var läkemedels­myndighete­n ska placeras fattas i en sluten omröstning i november.

Helsingfor­s är redan bland de bästa platserna i Europa för forskning, utveckling och affärsverk­samhet inom hälsovård och hälsotekno­logi. Jan Vapaavuori Helsingfor­s borgmästar­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland