Hufvudstadsbladet

Pence: ”USA står vid balternas sida”

USA:s vice president Mike Pence försäkrade under sitt Estlandsbe­sök i går att USA håller fast vid militärall­iansen Natos femte artikel, det vill säga Natos försvarsfö­rpliktelse­r. – Ett anfall mot ett Natoland är ett anfall mot oss alla, sade Pence.

- FnB–maTiaS ÅBerG

Mike Pence framhöll alliansen med de baltiska länderna och kom med en hälsning från president Donald Trump.

– President Trump har bett mig framföra ett enkelt budskap: Vi är med er och står vid er sida, för er frihet och vår egen frihet, sade Pence i samband med sitt möte med Estlands president Kersti Kaljulaid på måndagsmor­gonen.

Senare upprepade Pence sin försäkran framför alla de baltiska ländernas presidente­r.

Experter hade förutspått att Pence skulle försäkra balterna om att USA håller fast vid sina åtaganden och försvarar sina Natoallier­ade vid behov.

Oron över hur starkt USA:s åtagande är har väckts under Trumps presidentp­eriod. Tidigare i sommar har Trump själv försökt övertyga européerna om att USA står bakom Natos femte artikel och säkerhetsg­arantierna.

försvarsan­slagen uppe igen

Trump har vid flera tillfällen krävt att Natoallier­ade ska öka sina försvarsut­gifter. Penningfrå­gan togs också upp under vicepresid­ent Pences Estlandsbe­sök.

Förutom USA är det bara fem Natoländer som i år ser ut att nå militärall­iansens långsiktig­a mål om att minst två procent av bruttonati­onalproduk­ten ska gå till försvaret.

En av dem som överskride­r tvåprocent­sgränsen är just Estland, vilket även Pence framhöll i Tallinn.

Andres Kasekamp, professor i Baltikumpo­litik vid Tartu universite­t, sade i helgen att en av de viktigaste orsakerna till Pences Estlandsbe­sök är nivån på de estniska försvarsut­gifterna och landets initiativ i frågor som gäller cybersäker­het.

– Det ser ut som att Trumps huvudbudsk­ap till Nato hela tiden är att de allierade måste satsa mer på försvaret. Det är därför lätt att gissa varför Estland har valts som besöksmål, sade Kasekamp till FNB på söndagen.

Pence lämnade Estland med flyg på måndagseft­ermiddagen. Han ska också besöka Montenegro och Georgien.

 ?? FOtO: LEhtIkuVA/MARttI kAInuLAInE­n ?? Vice president Mike Pence försäkrade för president Kersti Kaljulaid att både Estland och de övriga baltiska länderna kan räkna med USA:s stöd om länderna behöver försvaras.
FOtO: LEhtIkuVA/MARttI kAInuLAInE­n Vice president Mike Pence försäkrade för president Kersti Kaljulaid att både Estland och de övriga baltiska länderna kan räkna med USA:s stöd om länderna behöver försvaras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland