Hufvudstadsbladet

England och Österrike klara för semifinal

-

Matchparen i semifinale­rna i fotbolls-EM är klara. På torsdag möts Danmark och Österrike samt Nederlände­rna och England.

FOTBOLL Söndagskvä­llens kvartsfina­lsmatcher blev målsnåla men oerhört spännande. Efter att Danmark besegrat Tyskland på förmiddage­n i matchen som blivit framflytta­d på grund av regn var det först dags för Spanien och Österrike att drabba samman.

Spanien var under stora delar av matchen det kontroller­ande laget och ledde statistike­n för både bollinneha­v och skott mot mål. Efter 120 minuters spel stod dock fortfarand­e 0-0 på tavlan och det var dags för straffar.

Österrikes målvakt Manuela Zinsberger räddade den tredje spanska straffen av Silvia Meseguer och därefter satte Sarah Puntigam österrikar­nas avgörande straff. Österrike gick vidare till semifinal med siffrorna 5–3 efter strafftävl­ingen.

– För tillfället är det den svåraste förlusten någonsin hittills för mig. I morgon kommer allt att kunna ses från ett bättre perspektiv, säger spanska tränaren Jorge Vila efter matchen på Uefas hemsida.

För Österrike väntar nu semifi-

nalsmöte mot Danmark på torsdag.

– Detta EM är ett fint tecken på vad som kan uppnås från underläge med anda och hängivenhe­t. Kanske teorin om att endast förhandsfa­voriter kan vinna i damfotboll är en myt i slutändan, säger Österrikes tränare Dominik Thalhammer.

I den sista kvartsfina­len möttes rivalerna Frankrike och England. Även i den senare kampen blev det målfattigt och mycket jämnt. Det var det Englands Jodie Taylor som tog på sig hjälteroll­en och stod för 1-0 målet i den sextionde minuten.

Några ytterligar­e mål fick inte publiken i Deventer skåda, trots att Frankrike desperat jagade kvittering in i det sista. England spelade klokt och drog ut på tiden med långa anfall och avancerade därmed till semifinal där laget möter värdnation­en Nederlände­rna.

Det var första gången på 43 år som England besegrade Frankrike. Det förlorande laget höll ändå huvudet högt.

– Vi behöver inte skämmas över vår prestation. Två bra lag möttes och tyvärr var det vi som slogs ut, säger franska Amadine Henry.

På torsdag möts England och Nederlände­rna i Enschede på Eredivisie-laget FC Twentes hemmastadi­on. Den rymmer 30 205 åskådare och stämningen kommer garanterat att vara på topp.HBL

 ?? PASMAN
FOTO: EPA/ERIK ?? ENSAM MåLSKYTT. Englands Jodie Taylor (t.h.) var matchhjält­e i kvartsfina­len mot Frankrike.
PASMAN FOTO: EPA/ERIK ENSAM MåLSKYTT. Englands Jodie Taylor (t.h.) var matchhjält­e i kvartsfina­len mot Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland