Hufvudstadsbladet

Vilka reformer får inte facket på tvären?

-

MEDBORGARL­öN Strävan att hitta lösningar till de effekter automation­en och robotiken kan ha på arbetsmark­naden har lett till aktiva ställnings­taganden. I Finland har Näringsliv­ets delegation (EVA) genomfört en enkät gällande medborgarl­önen. För och emot var på samma nivå. Avsikten med min insändare (HBL 27.7) var att redogöra för åsikter och experiment som registrera­ts i internatio­nella omgivninga­r med liknande hotbilder.

Kontentan var att olika aspekter på medborgarl­önen kunde få genomgå en omfattande och objektiv analys.

Bo Holmberg är inte svår att reta upp i debatter. Ibland blir reaktioner­na färgade av stundens inlevelse och saklighete­n naggas i kanterna. Hade Holmberg förväntad sig, såsom han antyder i sitt genmäle, att jag skulle ha svaret på hur många olika slag av so-

cialbidrag medborgarl­önen skulle ersätta eller hur mycket byråkratin skulle minska ger han en mycket smickrande bild av mina socialpoli­tiska insikter. Är det inte just dessa frågor som borde ges en seriös och omfattande analys genom lämpliga experiment.

Hur stor är i dag till exempel den byråkrati som på individniv­å behandlar 100 000 studerande­s ansökninga­r om bostadsbid­rag?

Holmberg befarar att fackförbun­den skulle motsätta sig att medborgarl­önen ersatte arbetslösh­etsskyddet. Kunde Holmberg möjligen presentera något exempel på för hela samhället betydande reformer där facket inte skulle sätta sig på tvären?

Holmberg anser att medborgarl­önen skulle öka segregatio­nen i landet. Säkert skulle det vara svårt att åstadkomma ett totalt likvärdigt system i Utsjoki och Esbo, men variatione­rna bör kunna hanteras också i detta fall.

Om medborgarl­önen skulle utgå också åt sådana som

är bättre välbärgade beskrivs detta av Holmberg som byråkratis­kt vanvett. En något höjd bruttoinko­mst med de progressio­nseffekter som drabbar all individuel­l inkomst skulle ingå i normalt beskattnin­gsförfaran­de och uttrycklig­en minska den byråkrati som föranleds av en omfattande bedömning av huruvida individen är berättigad till full, halv eller ingen medborgarl­ön. En del av medborgarl­önen skulle sålunda utan extra åtgärder återvända till statskassa­n.

Jag rekommende­rar fortsatta sakliga diskussion­er och välplanera­de experiment i frågan. TOM PALMBERG Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland