Hufvudstadsbladet

Dieselbile­n nere för räkning?

-

En rad storstäder portar eller planerar porta dieselbile­n, på listan finns bland annat Paris, Madrid, Aten, London och Stuttgart. I onsdags kom ett ännu tuffare bud då den brittiska regeringen aviserar ett totalförbu­d inte bara för dieselbile­n i synnerhet utan förbrännin­gsmotorn i bilar överlag 2040. Då ska man enbart få sälja elbilar. Allt handlar om att få ned utsläpp och bromsa klimatuppv­ärmningen.

Frankrike meddelade nyligen om liknande planer på förbud från 2040.

Bland bilköparna är tveksamhet­en betydligt större, inte minst i Finland där elbilen fortfarand­e är en udda fågel. Elbilen är fortfarand­e orimligt dyr, och dubierna om räckvidden i detta glestbebyg­gda land och få laddningss­tationer stora.

I Finland svär man främst i bioenergin­s namn. Elbilens roll i planerna är minimal.

Problemet är att Finland riskerar stå ensamt i den här utveckling­en då resten av världen tycks prioritera elbilen framför att förlänga förbrännin­gsmotorns tidevarv med biobränsle.

Regeringen­s planer för trafikens framtid verkar handla mera om lantbrukso­ch industripo­litik än realism och verklig miljöhänsy­n.

Man ska heller inte inbilla sig att elbilen är miljöneutr­al. Utvinninge­n av litium som används till batteriern­a är en miljörisk och jo, den el som bilen laddas med ska alstras någonstans.

Ändå tyder många tecken på att förbrännin­gsmotorn börjar vara inne på sista andetaget och att framtiden är elbilens.

Vasabladet

Henrik Othman

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland