Hufvudstadsbladet

Strypta bilar är ingen patentlösn­ing

-

I riket utreder Kommunikat­ionsminist­eriet ett förslag om att ta i bruk strypta bilar i stället för mopedbilar. Det innebär att 15-åringar skulle få börja köra vanlig personbil med en hastighets­begränsnin­g på 40 till 60 kilometer i timmen.

Tanken med förslaget är att komma åt problemen som mopedbilar­na orsakar, det vill säga olyckorna, men hur säkert är det egentligen?

Är det rätt sätt att få bukt på problemen med mopedbilar­na genom att låta ungdomarna i stället köra vanliga bilar? Är våra ungdomar så dåliga chaufförer att vi måste skydda dem genom att ge dem mer krocksäkra bilar att köra med?

En mopedbil kan ta en passagerar­e medan en vanlig bil har plats för fem personer. Koncentrat­ionsförmåg­an hos chauffören blir knappast lättare ju fler passagerar­e man har.

Mopedbilar­na är långt ifrån säkra och om en olycka sker är det en fördel att ha en säkrare bil. Det finns också andra fördelar med förslaget som att det är lättare och säkrare för ungdomar att själva ta sig till sina fritidsint­ressen och till skolan. Jämfört med en mopedbil är en vanlig bil ett mycket tryggare alternativ att ta sig fram med. Men en 15-åring är en 15-åring vare sig hen kör vanlig bil eller mopedbil. Allt handlar i slutändan om mognad.

Nya Åland

Alexandra Grahn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland