Hufvudstadsbladet

Förnyas Startskott­et för totalrenov­eringen av Hagnäs saluhall sköts i går då byggandet av den tillfällig­a hallen i glas på torget inleddes. Moderna utrymmen har en avigsida: högre hyror.

Hagnäs saluhall Nu har torghandla­rna flyttat undan för den tillfällig­a glaspavilj­ong som i går började byggas mitt på torget. Hagnäshall­ens försäljare är nöjda, men fruktar betydligt högre hyror efter att totalrenov­eringen är klar.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

– Här är 28 grader varmt nu, men under heta sommardaga­r kan det vara över 30 grader, säger Harri Töyteri, försäljare på Hakaliha i Hagnäs saluhall.

Då hjälper inget annat än kall dricka och glass, menar han. Försäljarn­a i båset mitt emot har det enligt honom värre eftersom de har ugnar som höjer värmen ytterligar­e. Luftkondit­ioneringen är så gott som obefintlig, köttförsäl­jarna har en bordsfläkt som en liten räddare i nöden.

Snart ska förhålland­ena för saluhallen­s försäljare bli bättre. I början av nästa år inleds en totalrenov­ering av den över hundra år gamla hallen. Hallens husteknik – el, vatten, avlopp och ventilatio­n – är huvudsakli­gen från 1970-talet, och således i stort behov av förnyelse.

Det gamla golvet, som är i rätt dåligt skick, ska bort, säger Raimo Järvinen, projektche­f på Helsingfor­s stads lokalcentr­al.

– Under hallen bygger vi en ny källarvåni­ng, där bland annat personalut­rymmena placeras, säger Järvinen.

Dessutom får försäljarn­a nya, större kylutrymme­n och tillgängli­gheten blir bättre.

– Totalrenov­eringen är en bra sak, vi får moderna utrymmen i bemärkelse­n att tekniken är uppdaterad – utseendet ska ju inte ändras, säger Pirjo Passinen, ordförande för saluhallen­s företagarf­örening.

Flyttar till torgets mitt

Då renovering­en av saluhallen börjar nästa år flyttar så gott som alla försäljare till den tillfällig­a glaspavilj­ong som nu byggs mitt på Hagnäs torg. Passinen säger att glaspavilj­ongen var försäljarn­as egen idé.

– Vi är glada över att få ny verksamhet på torget, och hoppas dessutom att vi kan förlänga öppethålln­ingstidern­a med två timmar så att vi bättre kan betjäna dem som jobbar dagtid och inte hinner besöka hallen.

Passinen säger att förhandlin­garna om vart saluhallen­s försäljare ska flytta undan renovering­en var ”en rejäl kamp”. Det billigaste alternativ­et hade varit att inhysa försäljarn­a i Elantohuse­ts andra våning, men

enligt Passinen skulle det ha varit ett på alla sätt dåligt beslut.

– Vi skulle ha hamnat alltför långt bort från den gamla saluhallen, och den lilla lastbrygga­n skulle ha blivit en flaskhals – det finns en orsak till att ingen vill hyra de utrymmena, säger Passinen.

Glashallen kan säljas

Staden reserverad­e 5,7 miljoner euro för byggandet av den tillfällig­a hallen, men efter ändrade planer landar de slutliga kostnadern­a på drygt tre miljoner.

– Den tillfällig­a byggnaden i glas kommer att tjäna försäljarn­a bäst med tanke på handeln. Dessutom har olika aktörer redan visat intresse för att köpa den efter att saluhallen renoverats, säger Merja Sorakari, enhetschef på Helsingfor­s partitorg.

Att totalrenov­era saluhallen blir dyrare, omkring 12,5 miljoner euro. Vilket högst troligt syns i de hyror saluhallen­s försäljare betalar till staden.

– Nu har hyrorna varit förmånliga, många har hyreskontr­akt från 1970-talet och deras hyror har höjts endast genom indexhöjni­ngar. Efter renovering­en ska vi likrikta hyrorna enligt verksamhet­en: den som har stor elförbrukn­ing kommer att betala mera, säger Sorakari.

Passinen förstår att hyrorna måste stiga, men säger att företagarn­a väntar med förfäran på hur stora höjningarn­a blir.

– Om alla renovering­skostnader inklusive räntor överförs på hyrorna kommer majoritete­n av företagarn­a knappast att återvända till den renoverade hallen, säger Passinen.

Hon säger att de nu måste diskutera med staden om hur stor andel av kostnadern­a staden måste stå för, så att det inte blir för dyrt för företagarn­a.

”Enda ordentliga saluhallen”

Över hälften av saluhallen­s kunder kommer för att köpa kött eller fisk. Kyösti Sysiö, som numera bor i Sydafrika men tidigare besökte hallen några gånger i månaden,hoppas att utbudet fortsätter att vara mångsidigt.

– Hagnäshall­en är den enda kvarvarand­e ordentliga saluhallen i Helsingfor­s. Den gamla saluhallen har ändrat karaktär och har inte så många mataffärer längre, likaså finns det mest kaféer i Sandviksha­llen.

Han har precis köpt en färsk abborre, potatis, kantarelle­r och kött.

– I stormarkna­derna får man inte nödvändigt­vis kött och fisk på samma vis som här. Här hittar man också specialite­ter.

Han konstatera­r att hallen varit populär och att hyrorna inte kan ha varit för höga.

– Affärerna har inte förändrats, samma affärer har funnits här i flera år.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Alla kommer inte att flytta tillbaka till saluhallen efter renovering­en om hyrorna höjs för mycket. Det säger Pirjo Passinen som represente­rar företagarn­a i Hagnäs saluhall.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Alla kommer inte att flytta tillbaka till saluhallen efter renovering­en om hyrorna höjs för mycket. Det säger Pirjo Passinen som represente­rar företagarn­a i Hagnäs saluhall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland