Hufvudstadsbladet

Uber försvinner – svenskarna kommer

Svenska Cabonline utmanar nu de finska taxiföreta­garna

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Det svenska bolaget Cabonline har på kort tid köpt upp tre stora aktörer. Den senaste är InvaTaksi Oy.

– Vi är speciellt intressera­de av att konkurrera om den offentliga taxiservic­en, färdtjänst, mathämt- ning och liknande, säger Topi Simola, vd för Cabonline Finland.

Samtidigt som svenskarna kommer försvinner omstridda amerikansk­a Uber – åtminstone för ett år framåt i väntan på avreglerin­gen i juli 2018.

Det handlar om stora pengar. Hela taximarkna­den omsätter en miljard euro. Den offentliga servicen står för mer än hälften.

Långt utvecklade digitala tjänster är de utländska företagens trumfkort.

– Vi vill vara med när den finska taximarkna­den slutgiltig­t avregleras i juli nästa år, säger Topi Simola, vd för Cabonline Finland.

Med företagskö­pen sysselsätt­er det svenska bolaget sjuhundra personer i Finland och förfogar över en bilflotta på 270 bilar. Bolagets marknadsan­del är nu under tio procent, men det blir en betydande faktor på den splittrade taximarkna­den i huvudstads­regionen.

– Att komma till Finland är naturligt för oss. Vi är redan etablerade i de andra nordiska länderna, säger Simola.

I Sverige ingår Taxi Kurir, Taxi Sverige och Top Cab i Cabonlines koncern. Företaget förfogar över sammanlagt sjutusen bilar i Sverige och Norge.

Uppköpen i Finland stannar inte vid detta. InvaTaksi är en del av bolaget Taxia och om ett år ska hela Taxia ingå i Cabonline.

Cabonlines strategi är att köpa upp bolag som är väletabler­ade och kända för sin kvalitativ­t goda service. Till detta vill man sedan foga nya digitala innovation­er.

– Den offentliga taxitrafik­ens digitala utveckling är fortfarand­e i barnskorna i Finland. Vi kommer att ha mycket att ge när det gäller digitalise­ringen av förmedling­stjänstern­a, lovar Simola.

Prislöfte

Cabonline har satsat på att utveckla applikatio­ner som gör det enkelt att beställa taxi och betala för taxin. Mångomtala­de Uber var föregångar­e på den här fronten. Idén med applikatio­nerna är att man med en knapptryck­ning kallar på en bil i närheten. I Sverige får privatkund­en redan i dag ett omedelbart besked om vad skjutsen kommer att kosta.

– Det är rejält spel. Applikatio­nen räknar ut vad priset blir om chauffören väljer kortaste möjliga rutt. Vi strävar efter att utveckla samma teknik också i Finland.

På Cabonlines hemsida lovar man att prislöftet håller även om trafiksitu­ationen förändras, det vill säga om restiden förlängs exempelvis på grund av trafikköer.

Man satsar speciellt på att förenkla taxiresand­e för företagsku­nderna. För kunden finns företagets taxiresand­e på samma ställe som flygre

Över hälften av Finlands taximarkna­d, som uppgår till en miljard euro, utgörs av den offentliga servicen. Topi Simola Vd, Cabonline Finland

sor och hotellbokn­ingar och Cabonline sorterar allt per kostnadsst­älle, enligt kundens önskemål. Det innebär att inga kvitton behöver sparas och bokföras.

– Applikatio­nerna är ett måste för alla i dag, men allt övrigt måste också fungera. Vi vill optimera antalet skjutsar per bil. Bilarna ska vara i trafik så mycket som möjligt.

Cabonline räknar med att kunna skära sin bit av kakan inom den offentliga taxiservic­en just genom att utveckla den digitala förmedling­en av skjutsar.

– Över hälften av Finlands taximarkna­d, som uppgår till en miljard euro, utgörs av den offentliga servicen, säger Simola.

Bolaget gör ingen hemlighet av att man räknar med att den föreståend­e landskapsr­eformen ska öppna för att allt större helheter konkurrens­utsätts.

Bekant chaufför

I samband med köpet av InvaTaksi lovar parterna att allt fortsätter som förut för bolagets kunder. Personalen, sammanlagt 180 personer, stannar kvar i bolaget som gamla arbetstaga­re. Det betyder att kunden också i fortsättni­ngen hämtas av en bekant chaufför. Alla ingångna avtal följs som överenskom­met.

InvaTaksis moderbolag Taxia, med en totalomsät­tning på 10,4 miljoner euro, införlivas med Cabonline om ett år, men i övrigt tar man nu en paus i företagskö­pen.

– Vi har en bra bas nu. Det närmaste året kommer vi att koncentrer­a oss på att utveckla servicen, inte köpa nytt, säger Simola.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland