Hufvudstadsbladet

Lauri Markkanen ser fram emot tuffa matcher i EM före sin NBA-debut

Basket Lauri Markkanen har haft ett minst sagt händelseri­kt år. Han spelade en stark säsong i universite­tsserien NCAA, vilket berättigad­e en historisk sjunde placering i årets NBA-draft. Efter att ha fått ett litet smakprov på spelet på den högsta nivån i

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

Markkanen spelade en fin säsong i Arizonas universite­tslag, där han lyste som en av NCAA:s största stjärnor. Det gjorde att han draftades som sjua i årets NBA-draft av Minnesota Timberwolv­es. Markkanen har fortfarand­e drafttillf­ället i färskt minne.

– Då jag hörde att de ropade mitt namn slog det ganska tomt i huvudet. Det enda jag tänkte på var att jag inte skall snubbla på vägen upp till scenen, minns Markkanen.

Markkanens tid som Minnesotas­pelare blev kortvarig. Redan under samma kväll ingick han i ett större spelarbyte vilket gjorde att han slutligen hamnade i Chicago Bulls.

– Det kom verkligen som en överraskni­ng att jag ska spela för Chicago. Jag hade varken tränat med dem eller träffat lagledning­en före draften. Jag hade inte heller någonsin besökt staden förrän nu.

– Chicago Bulls är ett av de mest legendaris­ka lagen i basket så det är helt otroligt att komma dit. Jag har fått ett väldigt bra första intryck av såväl tränarna som de nya lagkamrate­rna.

Markkanen fick också spela ett par matcher med det nya laget i NBA:s årliga sommarliga. Enligt Markkanen var nivån i sommarliga­n väldigt hög.

– I sommarliga­n är alla spelarna topproffs och spelet är hårdare. Då den egentliga ligan startar i höst kommer nivån att vara ännu högre.

– Jag märkte även skillnader i spelregler­na då vissa saker som var tillåtna i universite­tsligan inte gick igenom i NBA. Domarlinje­n var strängare men samtidigt tillåter de väldigt fysiskt spel.

Herrlandsl­aget och EM framför hemmapubli­k

Markkanen har nu erfarenhet av amerikansk­a universite­tsserier och har dessutom fått ett första smakprov på spelet i NBA. Höstens EMturnerin­g blir ändå hans första stortävlin­g med herrlandsl­aget.

– Jag vet att det kommer att bli väldigt tuffa matcher och det finns flera bra lag med i turneringe­n. Vi har också inom vårt eget lag väldigt bra spelare och jag väntar mig att även träningarn­a kommer att vara tävlingsin­riktade.

Markkanen ser fram emot att få spela i herrlandsl­aget och framför hemmapubli­k, men han har väldigt svårt att förutspå vad som väntar.

– Att få spela i herrlandsl­aget framför hemmapubli­k låter otroligt, men jag vet inte riktigt vad jag ska vänta mig. Det är första gången jag är med i herrarnas landslag, vilket är helt annorlunda än att spela med juniorland­slaget. Frågan om hur det kändes kan jag säkert svara bättre på efter turneringe­n.

Årets EM-turnering är inte Markkanens första framför hemmapubli­k. Han var med i under tjugoåring­arnas EM-turnering 2016, som också spelades i Helsingfor­s.

– Den turneringe­n slutade inte som vi hade önskat, men det var fint att se hur mycket intresse och publik tävlingarn­a lockade. Jag har också följt med landslaget som åskådare och stödet de har fått av fansen har varit enormt. Det kommer att vara fint att kunna uppleva det som spelare.

Inför årets ishockey-VM var det flera NHL-spelare som avböjde sin inbjudan till landslaget. De hävdade att tävlingarn­a kommer i vägen för sommarträn­andet och därmed stör förberedan­det inför nästa säsong. Markkanen har en annan åsikt om internatio­nella turneringa­r.

– Enligt mig är tävlingsin­riktad idrott mot hårt motstånd ett väldigt bra sätt att förbereda sig för nästa säsong.

Sommarplan­er och NBA

Markkanen fokuserar för tillfället fullt på de kommande landskampe­rna. Han har ändå redan hunnit sätta en del personliga mål för debutsäson­gen med Chicago Bulls.

– Min plan är ju att spela en bra säsong. Jag tänker inte på poängmedel­tal eller något annat men jag hoppas vi klarar av att vinna som ett lag.

– Jag vet att nästa säsong kommer att bli svår då det kommer så mycket nya saker på en gång. Mitt mål är att lära mig så mycket jag bara kan under mitt första år i NBA.

Efter EM-tävlingarn­a har Markkanen äntligen en chans att ta det lugnare och samla energi för kommande säsong. Men att ta det lugnt verkar inte ingå i Markkanens sommarplan­er.

– Efter landskampe­rna finns det tid att åka hem till Jyväskylä och träffa mina gamla vänner.

– Då jag träffar mina vänner brukar vi ofta gå och träna tillsamman­s. Det kommer att vara en fin känsla att få träna på mitt gamla hemmagym igen.

Markkanen har ännu inte talat med lagledning­en om sin roll under kommande säsong. Laget förväntar sig ändå att han är med Bulls från början av säsongen och att han klarar av att spela på flera positioner. Tränarna har inte lovat honom en säker plats i truppen, men Markkanen är inte oroad av situatione­n.

– Jag tänker se till att jag får spela med NBA laget och är färdig att jobba extra hårt för det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? HäNDELSERI­K SOMMAR. Under de tre senaste månaderna har Lauri Markkanen haft flera järn i elden.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG HäNDELSERI­K SOMMAR. Under de tre senaste månaderna har Lauri Markkanen haft flera järn i elden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland