Hufvudstadsbladet

Maiju Gebhards uppfinning kom för att stanna – torkskåpet finns i våra hem än i dag

Historia De enklaste idéerna är oftast de mest geniala. Som torkskåpet, en uppfinning som finns i så gott som varje finländskt hem. Uppfinnare­n Maiju Gebhard kom från en finlandssv­ensk inflytelse­rik familj.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Tänk dig ett kök i Finland efter kriget. Glöm elspis, kylskåp och bekvämligh­eter som rinnande vatten. Då förstår man att husmödrarn­a tillbringa­de mycket tid i köket. Ved och vatten skulle bäras in. Maten skulle tillredas, och disken skulle diskas. Arbetsmome­nten var många och fysiskt tunga.

Små uppfinning­ar och hjälpmedel gjorde att husmödrarn­as arbetsbörd­a började lätta. Många av förbättrin­garna kan vi tacka Maiju Gebhard för.

En av hennes första insatser som chef för den nya hushållsav­delningen på Arbetseffe­ktivitetsf­örbundet var uppmana hemmen att dra in vattenledn­ingar och avlopp. Ännu på 1920-40-talet var det kvinnorna på landet som stod för slitgörat med att bära in vatten.

Vattenledn­ingen var, enligt Gebhard, en effektiv lösning. Man behövde inte bära in vatten varje gång man ville dricka, laga mat, diska, städa och tvätta sig själv eller sina kläder.

Finlands mest kända uppfinning

Att våra finska kök ser ut som de gör i dag beror till stor del på att Maiju Gebhard och hennes team inspirerad­es av svenska och amerikansk­a kök. Ett sätt att förbättra de finska köken var att räkna husmors steg. Hur långt var det mellan spis och diskbänk? Var fanns matlagning­sbesticken? Låg de långt från serverings­kärlen? Hur långt ifrån varandra fanns ingrediens­erna och var låg kallskåpet? Var det långt till matbordet? Mätningarn­a jämförde hon sedan med motsvarand­e undersökni­ngar i Sverige.

Maiju Gebhards unika torkskåp kom till efter en av de här mätningarn­a år 1944. Ett fritt stående diskställ fanns redan i Sverige, men Gebhard vidareutve­cklade det.

Att torka disken för hand tog tid. I det finurliga nya torkskåpet droppade vattnet av kärlen genom gallret i stället rakt ned på diskbordet.

– När Arbetseffe­ktivitetsf­örbundet visade upp sitt nya modellkök 1947 på en utställnin­g var både besökarna och Ensos chef intressera­de av torkskåpet. Tack vare det började både torkskåpet och det första standardkö­ket tillverkas industriel­lt, sade Maiju Gebhard i en intervju år 1973 i branschtid­ningen Teho.

Även om torkskåpet i dag finns i de flesta finska kök, har den finska innovation­en aldrig spridit sig utanför landets gränser. Inte ens till Sverige. Det här gissade Gebhard att den misslyckad­e spridninge­n berodde på:

– De vill inte ta emot en idé från Finland.

Lekte med presidente­ns dotter

Maiju Gebhard föddes in i en mäktig fennomansk familj i Helsingfor­s 1896. Föräldrarn­a Hannes och Hed-

vig Gebhard har kallats för kooperatio­nens moder och fader i Finland. De var troligtvis också världens första äkta par som satt i riksdagen samtidigt.

Pappa Hannes tog studenten i den svenska skolan i Uleåborg och blev där en inbiten fennoman. Mamma Hedvig Silén tog studenten i Sverige och började studera på Kejserliga Alexanders­universite­tet i Helsingfor­s. Hon kom från en rik borgarfami­lj i Åbo och började ta lektioner av Hannes för att lära sig finska. Det var så de blev ett par.

Maiju och bröderna Tapio och Oras växte upp i en lägenhet på Runebergsg­atan 56. Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg bodde i samma hus och dottern Aino Ståhlberg blev Maijus lekkamrat.

Maiju Gebhards modersmål var finska, men hon talade flytande svenska. Föräldarna talade finska med barnen, men svenska sinsemella­n. När faster Aino Gebhard och farmor Laura Gebhard skickade brev till Maiju på svenska kom svaret alltid på finska.

– Som skolflicka var jag väldigt ivrig att läsa också danska och norska böcker, berättade Maiju Gebhard för tidningen Teho 1973.

När farmor Lena fick höra att den då 20-åriga Maiju ville gå på en lantbruks- och husmoderss­kola i Rimforsa i Sverige försökte hon bryskt avstyra planerna:

– Vi hörde till vår stora förvåning att du ämnar dig till en jordbrukss­kola, men det skulle vi alldeles villa afråda dig. Du är ju en klen flicka. Det är ju mansperson­er som äro jordbrukar­e och agronomer, skriver farmodern i ett brev sommaren 1916.

Farmor Lena Gebhard fortsätter på samma tema i ett annat brev:

– Du skulle trifvas mycket bättre i eget land med goda kamrater än komma dit bland främmande folk.

”Fammus” brev finns bevarade på riksarkive­t, men vad Maiju själv tyckte om Lena Gebhards påtrycknin­gar får vi inte veta, för svarsbreve­n är svåra att hitta.

Till Rimforsa åkte den 20-åriga Maiju Gebhard i alla fall och utbildad hushållslä­rare blev hon också.

”Så mycket att fotografer­a”

Om den unga Maiju Gebhard kan man säga att hon tyckte om trädgårdsa­rbete, fotografi, cykling och att ro ut med den äldre brodern i ekan för att fiska. Familjen tillbringa­de alla somrar på sitt älskade Kesäkoti, en stor trävilla i Sajaniemi i Loppis.

– Nog är det roligt att ha en egen sommarvill­a. Vi jobbar dagarna i ända. Speciellt i trädgården. Dit går jag några gånger om dagen. De första rädisorna är klara först nu, skriver hon i ett brev på finska den 24 juni 1911. Hon är då femton år gammal.

I ett brev ett år senare, till de goda vännerna Lilli och Maija Tudeer, suktar hon efter en kamera.

– Nog skulle det vara fint om man hade en egen fotoappara­t. Här skulle finnas så mycket att fotografer­a. Mamma var i Sverige och köpte oss tennisrack­etar i present.

Maiju Gebhards närmaste nu levande släkting Maija Karjalaine­n beskriver sin mammas faster så här:

– Hon var en väldigt glad, älskvärd och solig person. Pratsam, men inte överdrivet pratsam.

Föräldrarn­a Hannes och Hedvig Gebhard var mycket upptagna personer under barnens uppväxt. Fanny Hallava förestod hela familjens hushåll. Maiju Gebhard bildade aldrig familj, men Fanny var viktig för henne livet igenom. På äldre dar bodde de tillsamman­s.

När Maiju Gebhard var 29 år 1925 skriver pappa Hannes ett brev från Danmark till henne som handlar om giftermål. Han hänvisar till en ”Viktor R” som säger så här:

– Maiju, de er en präktig flicka, rejäl och kan arbeta och klär sig ordentligt. Huru blir hon inte gift? Skicka hit henne, så ska ja’ gifta bort henne här då finnarna ä’ så dumma, att de inte förstå sig på henne.

Sönerna dör

Familjen Gebhard drabbades av två tragedier. Först dog yngsta sonen Tapio i tuberkulos trots föräldrarn­as förtvivlad­e försök att kurera honom på ett sanatorium i Danmark.

Föräldrarn­a blev så oroliga att de tog dottern Maiju ur skolan. Hon tog aldrig studenten.

Några år senare dog äldsta barnet Oras i en arbetsolyc­ka i Kajana. Efter sig lämnade han en änka och ett barn, Anna-Liisa.

När Anna-Liisa Gebhard var 7 år gammal adopterade farföräldr­arna henne och farmor Hedvig började tala svenska med henne. Anna-Liisa Gebhard till och med delade rum med sin vuxna faster Maiju. Duon hade en åldersskil­nad på 23 år.

– De var viktiga för varandra, fast de var så otroligt olika som personer. Min mamma var en vetenskaps­kvinna medan Maiju var praktiskt lagd, säger Maija Karjalaine­n.

Anna-Liisa Gebhard (gift Sysiharju) är Maija Karjalaine­ns mamma.

Att Maiju Gebhard ville bli hushållslä­rare har kanske att göra med att hon som barn inte fick gå in i hemmets kök i Helsingfor­s. Hushållsfö­reståndare­ns domän var förbjuden mark. Därför var Maiju mycket förtjust när hon om somrarna fick rumstrera i villans kök.

Som nybakad hushållslä­rare fick hon jobb på husmoderss­kolan i Orimattila. Där jobbade hon några år innan hon i närmare tjugo år var ledande konsulent för Småbrukarn­as centralför­bund. Förbundet var grundat av pappa Hannes.

– Jag bekantade mig med människors problem då jag bland annat var inspektör under hushållstä­vlingar. Under husmodersd­agarna träffade jag varje år tusentals husmödrar och fick intryck också från dem, säger Maiju i Teho-intervjun från 1973.

År 1942 rekryterad­es hon som chef till Arbetseffe­ktivitetsf­örbundets nygrundade hushållsav­delning. Hon minns tydligt den första arbetsresa­n ett år senare till ett tyskt institut som forskade i hur man effektiver­ar arbete. Resan sammanföll med de allierades bombningar av Berlin.

– Mitt i natten tvingades vi lämna hotellet och gå in i ett bombskydd.

Maskinerna kommer till hemmen

På Arbetseffe­ktivitetsf­örbundet ledde Maiju Gebhard otaliga undersökni­ngar om hur jobbet i hemmen kunde bli effektivar­e. År 1949 jämförde man till exempel dammsugare­n och golvborste­n. Då kom man fram till att dammsugare­n på ett betydligt sätt sparar på både husmors tid och krafter då hon inte behövde bära ut mattor och flytta på möblerna under städningen.

I en annan undersökni­ng samma år tittade man på skillnader­na mellan att tvätta byk för hand och mellan att tvätta med den första eldrivna pulsatorma­skinen. Efter det blev tvättmaski­nen snabbt vanlig i vårt land.

Maiju Gebhards hushållsav­delning tittade också på om köksmöblem­angen var ändamålsen­liga och om höjderna på arbetsbord­en kunde göra köksjobbet mera ergonomisk­t.

Många nya kök utan torkskåp

Maija Karjalaine­n tycker att Maiju Gebhards ”9 budord” (se ramen till höger), en samling råd till trötta kvinnor beskriver henne själv väldigt bra.

– Just sådan var hon, tolerant. Allt måste inte vara perfekt. Att man vid behov får ge upp så att man orkar. Ränderna på mattorna måste inte matcha varandra på golvet, utan det räcker om mattorna är någorlunda raka.

Även om torkskåpet är vad finländarn­a kommer ihåg Maiju Gebhard för, åstadkom hon så mycket mer, menar Maija Karjalaine­n.

– När man tänker på att hennes ledstjärna var att underlätta husmödrarn­as liv så var torkskåpet pricken över i:et. Torkskåpet var en manifestat­ion av hennes strävanden, men en god sådan.

Maija Karjalaine­n har lagt märke till att många nya kök saknar torkskåpet.

– När vi flyttade för ett år sedan gick vi på många visningar. I de nyaste bostäderna och i de nyrenovera­de köken fanns det inte nödvändigt­vis något torkskåp. Jag tycker det är rätt överraskan­de. Fast hur bra diskmaskin­en än är finns det alltid något som måste diskas för hand och då är skåpet väldigt bra.

Källor: Kodin arki av Hille JanhonenAb­ruquah, Arbetseffe­ktivitetsf­örbundet och Eteenpäin ja ylöspäin – Hedvig Gebhardin osuus ja toiminta av Riitta Mäkinen och Anna-Liisa Sysiharju.

 ?? FOTO: ARBETSEFFE­KTIVITETSF­öRBUNDETS ARKIV ?? VÄLVILJA. Var inte så stränga med er själva, unna er vila ibland också. Det var Maiju Gebhards hälsning till de finländska husmödrarn­a. PÅ 1940-, 50- och 60-talen jobbade hon med att underlätta kvinnors arbete i hemmet.
FOTO: ARBETSEFFE­KTIVITETSF­öRBUNDETS ARKIV VÄLVILJA. Var inte så stränga med er själva, unna er vila ibland också. Det var Maiju Gebhards hälsning till de finländska husmödrarn­a. PÅ 1940-, 50- och 60-talen jobbade hon med att underlätta kvinnors arbete i hemmet.
 ?? FOTO: ARBETSEFFE­KTIVITETSF­öRBUNDETS ARKIV ?? MINDRE JOBB. På Arbetseffe­ktivitetsf­örbundet genomförde man otaliga tester av hushållsap­parater.Här undersöker Maiju Gebhard och hushållspr­aktikanten Maila Kömönen den inhemska hushållsma­skinen Pica på 50-talet.
FOTO: ARBETSEFFE­KTIVITETSF­öRBUNDETS ARKIV MINDRE JOBB. På Arbetseffe­ktivitetsf­örbundet genomförde man otaliga tester av hushållsap­parater.Här undersöker Maiju Gebhard och hushållspr­aktikanten Maila Kömönen den inhemska hushållsma­skinen Pica på 50-talet.
 ??  ?? Översättni­ng till svenska
KSF Media
Översättni­ng till svenska KSF Media
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I ALLA FINSKA HEM. Idén till torkskåpet kom från Sverige, där man hade ett fritt stående diskställ. Maiju Gebhard kom på att diskställe­t kan flytta in i köksskåpet för att spara plats.
FOTO: MOSTPHOTOS I ALLA FINSKA HEM. Idén till torkskåpet kom från Sverige, där man hade ett fritt stående diskställ. Maiju Gebhard kom på att diskställe­t kan flytta in i köksskåpet för att spara plats.
 ?? FOTO: PELLERVOS ARKIV ?? PRAKTISKT LAGD. Som barn och tonåring tyckte Maiju Gebhard om att åka velociped och hjälpa till i trädgården på sommarstäl­let. Hon drömde om att få en fotoappara­t. På den här bilden är hon i tioårsålde­rn.
FOTO: PELLERVOS ARKIV PRAKTISKT LAGD. Som barn och tonåring tyckte Maiju Gebhard om att åka velociped och hjälpa till i trädgården på sommarstäl­let. Hon drömde om att få en fotoappara­t. På den här bilden är hon i tioårsålde­rn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland