Hufvudstadsbladet

Äldre lovas chans att välja favorithem­vård efter vårdreform­en

Den planerade valfrihets­lagen ska garantera bättre möjlighete­r för äldre att välja hemtjänste­r eller en vårdplats nära sina barn.

-

– Med en kundsedel kan man köpa tjänster där man vill. Företag och kommunala tjänstepro­ducenter kan göra sin bestående personal till en konkurrens­fördel, säger familje och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) till FNB.

För att det ska vara lätt för äldre personer och deras anhöriga att välja tjänster krävs att de aktörer som erbjuder tjänsterna informerar om sin verksamhet på ett lättillgän­gligt sätt.

–Jag är besviken på att man skapar rädsla i offentligh­eten om att tjänsterna för äldre flyttar längre bort. Det kommer att bli tvärtom. Om man till exempel behöver en vårdplats kan man lättare än tidigare önska att bli placerad nära orten där barnen bor, säger Saarikko.

Vårdreform­en innefattar valfrihets­lagen och enligt planerna ska reformen träda i kraft 2020. Valfrihets­lagen ska beredas på nytt av en tjänsteman­nagrupp efter att grundlagsu­tskottet tidigare i sommar krävde att lagen ändras.

”Informatio­nen måste löpa smidigt”

Centralför­bundet för de gamlas väl vill bromsa tidsplanen för när valfrihete­n införs i fall där personer behöver många olika tjänster. Enligt förbundet borde man vänta tills patientinf­ormationen löper smidigt från system till system.

Äldre personer minns inte alltid sina läkemedels­recept och vårdbeslut.

– Vi har haft tillräckli­gt mycket problem med vårdens kontinuite­t då äldre flyttar från sjukhusvår­d till hemvård, säger verksamhet­sledare Satu Helin.

Helin säger att lagen om social och hälsovårds­tjänster nämner att man ska sköta överföring­en av informatio­n snabbt i samband med att personen flyttar hem tillbaka.

– Det visar att det funnits problem.

Enligt Helin gör valfrihete­n att utomståend­e vårdproduc­enters risk för felbehandl­ingar ökar i vården av äldre. Hon tar upp ett fall som tidningen Helsingin Sanomat rapportera­de om i våras där en grupp äldre blev utan sin matleveran­s som skulle räcka för hela veckan. Orsaken till fadäsen var bland annat att matföretag­et uppmanade äldre att sköta beställnin­gen på nätet.

Tydligare helhetsbil­d

Det största problemet inom äldreomsor­gen är att vården är splittrad och det försöker regeringen åtgärda med vårdreform­en.

–En vårdar en och en annan vårdar en annan. Hela livsbilden, till exempel en djup ensamhet som personer upplever, kan passera obemärkt, säger Saarikko.

I vårdreform­en ska den så kalllade tjänstesty­rningen utvecklas så att man försöker centralise­ra äldre personers behov på ett bättre sätt inom både anstaltsvå­rden och hemvården. Poängen med hela modellen är att landskapet­s ansvar är att se till att helhetsbil­den av en människas liv är tydligare, enligt Saarikko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? LOVAR BäTTRE KOLL. Enligt familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko ska vårdreform­en ge en bättre helhetsbil­d av en äldre människas vårdbehov.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN LOVAR BäTTRE KOLL. Enligt familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko ska vårdreform­en ge en bättre helhetsbil­d av en äldre människas vårdbehov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland