Hufvudstadsbladet

Tiotals poliser dömdes för snokande i fallet Auer

Tjänstebro­tt De flesta av poliserna som snokat i polisens uppgifter om Anneli Auer dömdes till bötesstraf­f. Sammanlagt 55 poliser åtalades för tjänstebro­tt för att de letat fram uppgifter ur polisens databaser sommaren och hösten 2011, mitt under den pågå

-

Anneli Auer dömdes för sexualbrot­t 2013 och hon åtalades också för mordet på sin make i familjens hem i Ulvsby, men åtalet föll i hovrätten 2015 efter en utdragen process med många vändningar.

FNB fick 49 av domarna och gick igenom dem. 44 av poliserna dömdes för tjänstebro­tt i olika tingsrätte­r. Åtalen mot fyra poliser förkastade­s och ett fall hann preskriber­as.

En polis som fick en friande dom i tingsrätte­n dömdes till bötesstraf­f i hovrätten. Polisen som sedermera har befordrats till kriminalöv­erkommissa­rie vid Centralkri­minalpolis­en dömdes till 15 dagsböter för brott mot tjänstepli­kt. Mannen har överklagat domen.

Av de fall som FNB gått igenom har fyra fall gått vidare till hovrätten. Ett av fallen behandlas fortfarand­e och ett av bötesstraf­fen från en tingsrätt lindrades i hovrätten. De två andra domarna ändrades inte. Alla hovrättsdo­mar har inte vunnit laga kraft.

Ursprungli­gen misstänkte­s fler personer i fallet, åtal väcktes inte mot 26 misstänkta på grund av otillräckl­iga bevis. Fallet om polissnoka­ndet avslöjades i Nelonens utredning 2012 och fallet polisanmäl­des i juni 2013.

”Datorn blev på”

De flesta misstänkta bestred sin skuld eller åtminstone att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott då de sökte uppgifter om Auer. Polisens datasystem registrera­r vem som sökt vilka uppgifter och poliser får inte göra sökningar som inte är kopplade till deras arbetsuppg­ifter.

En del av poliserna erkände brott, men erbjöd färggranna förklaring­ar till sökningarn­a. Den vanligaste var att datorn av misstag blivit på och att någon annan hade gjort sökningarn­a med samma inloggning. Enligt flera domar hade datorerna ändå ett tidsinstäl­lt lås som hindrade detta.

En del uppgav att de bevarade sina lösenord på en plats där alla kunde se dem och hävdade att någon annan hade använt dem. Vissa sade att de ville utbilda sig i hur andra gör sökningar.

”Det gick vilt till”

Två äldre konstaplar vid polisen i Birkaland sade att det var kutym att spela ”spratt” på andras bekostnad på jobbet.

– Vid tidpunkten för brotten var det inte konstigt att arbetskamr­aterna skämtade på varandras bekostnad genom att skicka e-post till cheferna med någon annans inloggning­suppgifter. Det gick vilt till, sade en äldre konstapel.

Av de poliser som dömdes i tingsrätte­n var 36 äldre konstaplar på olika polisstati­oner i Finland och även väktare, en skiftmästa­re vid nödcentral­en, överkonsta­plar och en inspektör för ekonomibro­ttsutredni­ngsgruppen dömdes.

De flesta som dömdes arbetade vid Helsingfor­spolisen.

Hundratals euro

Sammanlagt 40 poliser dömdes för brott mot tjänstepli­kt: två fick inga straff och 37 dömdes till 8–15 dagsböter, vilket innebär hundratals euro. En polis dömdes till 50 dagsböter, men personen dömdes också för två andra fall. En äldre konstapel vid polisen

i Satakunta som gett sina lösenord till en annan dömdes för brott mot tjänstehem­lighet men fick ing-

et straff. Tre personer dömdes för avsiktligt tjänstebro­tt till högst 12 dagsböter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? STORT INTRESSE. Rättegånga­rna mot Anneli Auer väckte såväl allmänhete­ns och polisens nyfikenhet.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA STORT INTRESSE. Rättegånga­rna mot Anneli Auer väckte såväl allmänhete­ns och polisens nyfikenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland