Hufvudstadsbladet

Könsstympn­ing förbjuds kanske i lagen

Könsstympn­ing av kvinnor borde förbjudas i finsk lag, anser familje- och omsorgsmin­istern Annika Saarikko (C). Det är redan olagligt att utföra könsstympn­ing, men enligt Saarikko borde man stifta en specifik lag eller separat nämna könsstympn­ing i straffl

-

– I övriga Norden konstatera­s könsstympn­ing vara olagligt på paragrafni­vå. Det vore logiskt att ha samma kutym i hela Norden, säger Annika Saarikko till FNB.

Finland ratificera­de Istanbulav­talet som förebygger våld mot kvinnor och familjevål­d 2015 och avtalet förbjuder också könsstympn­ing, säger Saarikko.

Svårt att bedöma läget

Enligt Saarikko hör ändringar i strafflage­n till justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml).

– Vi ska snart tillsamman­s bedöma om det är möjligt att gå vidare med ärendet och med vilken tidtabell i så fall.

Saarikko säger att det är svårt att ta ställning till fenomenets omfattning. Det innebär ändå inte att könsstympn­ingar inte skulle existera också hos oss.

70 procent av yrkesutöva­rna i vården har kommit i kontakt med könsstympn­ing i sitt arbete, visar en enkät av Institutet för hälsa och välfärd.

Saarikko berättade om sina synpunkter om könsstympn­ing i Yles program A-studio i måndags.

Cirka 70 procent av kvinnorna med somalisk bakgrund och nästan en tredjedel av kvinnor med kurdisk bakgrund som deltagit i THL:s undersökni­ng 2012 uppgav att deras könsorgan har stympats.

”Rykten går då och då”

Programdir­ektör Annette Gothóni vid World Vision Finland säger att det vore bra att separat nämna könsstympn­ing i lagen. Biståndsor­ganisation­en har redan länge bedrivit kampanj mot den skadliga sedvänjan.

–Det går rykten då och då om könsstympn­ing bland invandrare i Finland. Eller om flickor skickas till sitt hemland eller till Sverige där det finns en större invandrarb­efolkning.

Könsstympn­ing utövas i huvudsak i 29 länder i Afrika och Mellanöste­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland