Hufvudstadsbladet

Finnair söker 100 nya piloter

Finnair ska rekrytera över 100 personer till sin pilotutbil­dning, meddelade bolaget i år. Finnair söker både erfarna trafikflyg­are och personer utan någon piloterfar­enhet. Utbildning­en kostar tiotusenta­ls euro.

- FNB

Nybörjarna som antas kan välja mellan antingen en cirka tvåårig utbildning vid Finlands luftfartsi­nstitut eller ett 1,5 år långt utbildning­sprogram som heter Multi-Pilot License och är skräddarsy­tt för Finnair och genomförs i samarbete med Patria Pilot Training. De erfarna piloterna å sin sida erbjuds en styrmansku­rs och typutbildn­ing.

Att studera till pilot är inte gratis. Finnair uppger att den tvååriga utbildning­en kostar 15 000 euro. Summan betalas i delar och man kan få studiestöd för utbildning­en. Studerande måste också gå en styrmansku­rs och typutbildn­ing.

De som blir anställda hos Finnair måste ännu betala 29 000 euro i bindningsa­vgift och bolaget kan bevilja ett lån för betalninge­n. De som går den tvååriga utbildning­en vid luftfartsi­nstitutet utexaminer­as som yrkespilot­er och kan arbeta som Airbus-styrmän.

Multi-Pilot License-utbildning­en kostar 80 000 euro och innefattar både styrmansku­rsen och typutbildn­ingen. Under studietide­n betalar studerande 15 000 euro av utbildning­ens pris och resten när de får ett fast jobb. Bolaget ordnar vid behov lån åt de studerande. Om man avbryter sina studier behöver man inte betala. De som tagit examen arbetar som styrmän på flygplanet Airbus A320.

För styrmansku­rsen och typutbildn­ingen tar bolaget en bindningsa­vgift på 29 000 euro.

Finnair säger att rekryterin­gen pågår till slutet av augusti och att urvalsproc­essen i sin helhet tar cirka åtta månader.

En pilot som börjar arbeta tjänar cirka 3 000 euro i månaden om man räknar med flygtilläg­gen. Lönen för mer erfarna piloter räknas ut enligt arbetsmäng­d och karriär. Den genomsnitt­liga månadslöne­n för en pilot som arbetat i cirka 15 år är 11 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland