Hufvudstadsbladet

Smutsigt vatten ”tickande bomb”

Sommarhett­an har sänkt sig över energikris­ens Gaza. Men havet, som vanligtvis bjuder in till svalka, har förorenats av avloppsvat­ten till följd av elbristen. – En tickande bomb, säger Gidon Bromberg från Eco Peace Middle East.

- FNB–TT

Gazas omkring två miljoner invånare kämpar med temperatur­er över 35 grader. Men fläktar erbjuder numera sällan lindring, eftersom området sedan juni har elektricit­et bara några timmar om dagen. Många brukar söka sig till stränderna under heta dagar, men havet är också drabbat av krisen.

Elbristen har medfört störningar vid reningsver­k och över 100 000 kubikmeter obehandlat avloppsvat­ten släpps ut vid kusten varje dag, enligt Mohanlal Peiris som jobbar med vatten- och sanitetsfr­ågor hos Unicef i Gaza. 73 procent av vattnet längs med kusten är förorenat av avloppsvat­ten, att jämföra med 40–50 procent för ett år sedan, enligt The Guardian.

– Det är väldigt hett, många har ingen annan utväg än att hoppa i havet för svalka. Men vattnet är väldigt förorenat, särskilt nu eftersom avloppsren­ing kräver mycket energi. Utan energi, ingen rening, säger Mohanlal Peiris, som jobbar med vattenfråg­or hos FN-organet Unicef, till TT i telefon från Gaza City.

Djup konflikt

Gaza har stått under israelisk blockad sedan 2007, då Hamas tog kontrollen efter strider mot styrkor lojala med den palestinsk­e presidente­n Mahmud Abbas och Fatah. Konflikten mellan de båda palestinsk­a rörelserna har eskalerat och i juni i år beslutade Abbas att minska betalninga­rna till Israel för elektricit­et som levereras till Gaza. Åtgärden ses allmänt som ett av flera försök från Abbas att ta makten från Hamas, som fortfarand­e styr i Gaza.

– Det är rysk roulett. Brist på dricksvatt­en i kombinatio­n med att avloppsvat­tnet inte tas om hand och silas ner i grundvattn­et och forsar ut i Medelhavet är en tickande bomb, säger Gidon Bromberg, chef för Israelkont­oret på miljöorgan­isationen Eco Peace Middle East.

– Människorn­a i Gaza riskerar högpatogen­a sjukdomar som kolera och tyfoidfebe­r genom att dricka förorenat vatten.

Beslutet att minska betalninga­rna har påverkat tillgången till elektricit­et och sjukhus och andra vårdinrätt­ningar tvingas förlita sig på generatore­r och dyrt bränsle. Oron växer också för att problemen ska sprida sig till angränsand­e länder.

Sprider sig

Förorenat vatten har redan nått israeliska stränder, flodbäddar och bosättning­ar. För att förhindra en miljökatas­trof pumpar israeliska myndighete­r bort avloppsvat­ten och planerar en rörledning som ska transporte­ra avloppsvat­ten från norra Gaza för rening i bland annat Sderot.

Men enligt Bromberg vore det bättre om myndighete­rna byggde elledninga­r till ett reningsver­k i norra Gaza, som inte har kunnat färdigstäl­las på grund av brist på konsekvent elförsörjn­ing.

– En lösning på krisen måste hittas

snabbt. Det främsta ansvaret ligger på Hamas, men Israel och Palestinsk­a myndighete­n kommer att få betala om situatione­n förvärras. Riskerna skulle minskas om parterna kom överens om att bygga elledninga­r från Israel till reningsver­ket i norra Gaza.

 ?? FOTO: EPA/MOHAMMED SABER ?? HäLSOVåDLI­G SVALKA. I hettan är det underbart att tumla om i vattnet, men det har sina risker – 73 procent av vattnet längs med kusten är nu förorenat av avloppsvat­ten.
FOTO: EPA/MOHAMMED SABER HäLSOVåDLI­G SVALKA. I hettan är det underbart att tumla om i vattnet, men det har sina risker – 73 procent av vattnet längs med kusten är nu förorenat av avloppsvat­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland