Hufvudstadsbladet

Miljardfab­rik byggs för biodiesel i Tartu

Det estniska bolaget Est-For har kört igång ett bioraffine­riprojekt värt en miljard euro. Om fabriken som planeras nära Tartu blir verklighet handlar det om den genom tiderna största industriel­la investerin­gen i landet.

- Fnb

Direktör Magnus Kohava säger till FNB att bolaget nyligen inlett planläggni­ngsprocess­en för fabriken tillsamman­s med den estniska staten.

– Det finns många olika alternativ­a platser för fabriken i Tartuområd­et, säger Kohava.

Han beskriver projektet som en långsam process som tills vidare är i sin linda.

Investerin­gsbeslutet ska fattas 2019 och bygget påbörjas året därpå, om allt går enligt planerna. Produktion­en är tänkt att köra igång 2022.

Om projektet lyckas får det en märkbar effekt på den estniska samhällsek­onomin. Enligt EstFor kan det utöka den estniska bruttonati­onalproduk­ten med 1,1–1,4 procent och landets export med 250– 350 miljoner euro.

Fabriken skulle också innebära att andelen bioenergi av Estlands energiprod­uktion skulle stiga med 34–45 procent.

mindre än i finland

Den planerade fabriken är tänkt att producera 700 000 ton barrträdso­ch björkmassa om året. EstFor beskriver fabriken som stor men inte massiv.

Det estniska projektet är klart mindre än till exempel Metsä Groups investerin­g på 1,2 miljarder i ett nytt bioraffina­deri i Äänekoski. Fabriken i Äänekoski har en kapacitet på 1,3 miljarder ton. I Finland finns många fler massafabri­ker vars kapacitet överskride­r 700 000 ton om året.

Kohava säger att två tredjedela­r av råvarorna till den planerade fabriken ska komma från Estland och en tredjedel från Lettland.

– Fabriken ska använda sig av barrträd och björk samt skogsflis.

För närvarande exporterar Estland fiberträ till Finland och Sverige. Det finns rikligt med sågverk som utnyttjar stock i Estland. Däremot är det tunnsått med aktörer som raffinerar massaved som behövs av massafabri­ker.

Massafabri­ken Estonian Cell, som ligger i Kunda i Estland, har en kapacitet på bara 160 000 ton.

Tullen uppger att importen av råvirke från Estland till Finland uppgick till nästan en miljon kubikmeter i fjol. I Finland höggs det ner 61 miljoner kubik industrivi­rke.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / HANDoUt / ESt-foR ?? stor fabrik. Den planerade fabriken är tänkt att producera 700000 ton barrträds- och björkmassa om året.
Foto: LEHtIKUVA / HANDoUt / ESt-foR stor fabrik. Den planerade fabriken är tänkt att producera 700000 ton barrträds- och björkmassa om året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland