Hufvudstadsbladet

En generals krigsförkl­aring

Jag inser att Anthony Scaramucci­s rekordsnab­ba fall lockar till skratt och skadeglatt hån, men ett Vita huset där hälften av folket snubblar omkring i överstora skor och bär röd clownnäsa är en allvarlig sak.

- JURI VON BONSDORFF

Minns att mitt i kaoset sitter en man med koderna till USA:s kärnvapena­rsenal. Och minns att USA är på kollisions­kurs med en excentrisk och sadistisk diktator som jobbar på högvarv för att färdigstäl­la kärnvapen som kan nå USA. Den nuvarande administra­tionen har än så länge undvikit en riktigt allvarlig utrikespol­itisk kris, och det är bara att önska att det tillstånde­t fortsätter. Ingenting vi sett hittills ingjuter nämligen hopp om att den vet hur en sådan skall hanteras.

Ur detta perspektiv sätt är den nya stabschefe­n John Kellys närvaro i Vita huset en välkommen utveckling och avskedande­t av den kortvarige kommunikat­ionschefen Anthony Scaramucci en hoppingiva­nde signal. Den tidigare ministern för inrikes säkerhet kommer till Vita huset för att få rättning i leden i ett hus med många rivalisera­nde schatterin­gar. President Trump har velat hålla sin dörr till det ovala kontoret öppet för sina medarbetar­e och rådgivare, och det har lett till en spretig administra­tion med rivalisera­nde målsättnin­gar, schismer och ofokuserad strategi. Nu kommer den dörren sannolikt att stängas och vägen till presidente­n gå genom den nya stabschefe­ns rum.

Generaler är utan tvekan av ett speciellt virke. Kelly och försvarsmi­nister James Mattis, general också han, har sett blod och elände på nära håll. Kellys egen son stupade i Afghanista­n. De har en seriösare framtoning och tar sitt uppdrag på allvar. De uppskattar lojalitet, säger inte vad spottet för i mun och de högaktar ordning och reda. De är vana att leva ett liv där aktioner har konsekvens­er för individers liv och för nationens säkerhet.

Den nya stabschefe­n kan säkert få ordning på torpet i Vita huset, men kan han förvandla presidente­n som själv ofta burit skulden för problemen?

Den sparkade kommunikat­ionschefen Scaramucci är narcissist­isk, maktgirig och vulgär. Han saknar moralisk kompass och en egen ideologisk fond. Berusad av Vita husets glans och skimmer var han beredd att säga och göra vad som helst för att vinna Trumps gunst.

Förlorad integritet var ett billigt pris för en plats i strålkasta­rljuset. Att Kelly ville bli av med honom är med andra ord ingen överraskni­ng. Att Trump också ville det var mer oväntat.

Den stora utmaningen för Kelly är Trump själv. Faktum att är att Trump äger flera av desamma karaktärsd­ragen som Scaramucci, men presidente­n kan Kelly inte avskeda. Den nya stabschefe­n kan säkert få ordning på torpet i Vita huset, men kan han förvandla presidente­n som själv ofta burit skulden för problemen?

Jag tror att det kan lyckas ända tills Trump stöter på motgångar och blir frustrerad. Då gör Donald Trump vad hans instinkter säger att han ska göra, vad hans närmaste general än säger. Och Kelly kan inte heller vaka över presidente­ns Twitteranv­ändning klockan fem på morgonen. För den ärrade veteranen Kelly stundar måhända den svåraste striden först nu.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AfP PHoto / JIM WAtSoN ?? narcisisst­isk. Den sparkade kommunikat­ionschefen Anthony Scaramucci är maktgirig och vulgär. Han saknar moralisk kompass och en egen ideologisk fond.
Foto: LEHtIKUVA / AfP PHoto / JIM WAtSoN narcisisst­isk. Den sparkade kommunikat­ionschefen Anthony Scaramucci är maktgirig och vulgär. Han saknar moralisk kompass och en egen ideologisk fond.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland