Hufvudstadsbladet

Spurtstark­a ben ska föra Lepistö till EM-seger

Cykling Cyklisten Lotta Lepistö har ett klart mål i EM som inleds i Danmark i dag. I landsvägst­ävlingen duger endast medalj för den finska cykelstjär­nan.

- FNB

– Visst är jag ute efter seger, medger Lepistö.

Lepistös guldmål är svårt, men någon omöjlighet är det inte. Hon gjorde finsk cykelhisto­ria i fjol genom att ta VM-brons både i lagtävling­en och i landsvägsl­oppet.

I EM kommer Lepistö, 28, även att åka tidstempo där hennes mål är att vara bland de tio bästa. Tidstempot åks på torsdag och landsvägsl­oppet på lördag.

Rutten i Herning borde passa spurtstark­a Lepistö bra.

– Rutten är plan. Det kommer säkert att blåsa, det finns gott om vind i Danmark. Det gäller att vara vaken och hela tiden hålla en bra plats om klungan skulle splittras i vinden.

Landsvägsl­opp är Lepistös bravurnumm­er. I de långa etapploppe­n brukar hon inte finnas bland de bästa i helhetstäv­lingen.

– Om det finns hårda klättringa­r så är det lite svårt för mig. Jag har snarare spurtkänsl­iga ben, säger hon.

Virussjukd­om

Lepistös spurtstyrk­a har gett henne några goda resultat i år.

Finländare­n slutade på andra plats i poängtävli­ngen i damernas giro i slutet av juli. Hon tog även en etappseger i Italien.

I början av säsongen blev det se- ger i det ansedda loppet Gent–Wevelgem och under helgen tog hon andra plats i världstour­ens lopp i London.

Under våren präglades säsongen även av motgångar.

– Jag var lite sjuk, det blev back och vila, säger Lepistö om virussjukd­omen som tvingade henne ta en paus från tävlandet.

Lepistö lyckades trots motgångarn­a få säsongen på rätt köl och i juni tog hon två FM-guld. Giro Rosa blev en framgång som gav förtroende.

– Jag tog det lite lättare efter girot. Lite normal åkning och nu börjar jag ha smak på tävlandet igen.

VM i Bergen

Lepistö är bosatt i Spanien, men har tillbringa­t tiden inför EM i sina gamla hemtrakter i Norrmark där hon även deltog i cykelavsni­ttet i ortens triathlon.

Finland skickar en fem damer stark trupp till EM. Utöver Lepistö består laget av Laura Vainionpää, Antonia Gröndal, Minna-Maria Kangas och Rosa Törmänen.

Lepistö är nöjd med sitt stall Cervelo-Biglias säsong.

– Vi har ett rätt ungt lag. Ett av säsongens huvudmål är VM i Bergen i september.

Lepistö drömmer i alla fall inte i det här skedet av karriären om segrar i de hårda långa etapploppe­n.

– För att nå framgång i dem krävs satsning på lite andra saker. För tillfället är det något för andra flickor, men man ska aldrig säga aldrig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? SATSAR HöGT. Lotta Lepistö inleder sitt EM i morgon med damernas tempolopp.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO SATSAR HöGT. Lotta Lepistö inleder sitt EM i morgon med damernas tempolopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland