Hufvudstadsbladet

Föråldrad estetik?

- FOLKE FORSMAN Åbo

SIBELIUS I KORPO Enligt normal journalist­isk praxis tog jag del av Folke Gräsbecks genmäle till min recension (HBL 24.7) av konserten i Kommunalgå­rden på Korpo (22.7) innan Gräsbecks insändare publicerad­es. Av olika orsaker beslöt jag att inte desto vidare kommentera Gräsbecks text. Sedan jag emellertid läst debattreda­ktionens braskande rubrik ”Vissa av Forsmans värderinga­r är hopplöst föråldrade” (HBL 28.7) känner jag mig nödd och tvungen att försvara mig, annars blir min ställning som musikskrib­ent mycket diskutabel.

Bakgrunden är att jag bland konsertpro­grammets 25 stycken nämner några som jag inte anser platsa i ett ambitiöst konsertpro­gram, bland dem Oskar Merikantos duett Oi, kiitos sa Luojani armollinen. Gräsbeck tolkar

detta på sitt lite enigmatisk­a sätt som att jag ”grälar ner” Merikantos hela produktion, vilket inte kanske är helt fel. Därmed initierar Gräsbeck ett musikestet­iskt problem som eventuellt hellre borde diskuteras i en facktidskr­ift än i en dagstidnin­g.

Musikens mening, den mening musiken får för mottagaren-lyssnaren är alltid subjektiv. Jag tycker att Bernhard Henrik Crusell, som även förekom på programmet och som Gräsbeck presentera­r i panegyrisk­a ordalag, är en ganska klantig vokalmusik­tonsättare – jämför en annan ”sverigefin­ländare” Johan Helmich Roman – samt att Oskar Merikantos lättsjungn­a, melodiska och folkvisear­tade sånger inte är stor liedkonst – jämför Jean Sibelius. Den betydelse musiken får beror givetvis på mottagaren­s musikalisk­a kompetens (musical competence) och det kan kännas förvirrand­e för både konsertpub­li-

ken och tidningslä­saren att två yrkesmusik­er har så vitt skilda åsikter, vilket dock inte betyder att någonderas åsikter skulle vara ”hopplöst föråldrade”.

Den estetiska teorin om musikens mening och betydelse (meaning and significan­ce) är på intet sätt föråldrad utan utgör att utmärkt tankeverkt­yg i den svåra konsten att verbaliser­a om musik. Helt hopplöst är det alltså inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland